Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Кои класове ще учат присъствено ?


ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ УЧЕНИЦИ МОГАТ ДА СE ОБУЧАВАТ ОНЛАЙН ДО 30 ДНИ СЛЕД Учениците, които по здравословни или други уважителни причини не могат да са присъствено на училище след края на извънредната епидемична обстановка, имат право да се обучават онлайн още до 30 учебни дни. За целта те трябва да подадат заявление до директора, придружено с медицински или друг документ, който аргументира отсъствията. Здравословните причини, поради които не може да се ходи на училище, трябва да са свързани със здравето на самия ученик. Документите, удостоверяващи други уважителни причини, се приемат по преценка на директора за всеки конкретен случай. Друго задължително условие за обучение от разстояние е и децата, и учителите да разполагат с техниката, необходима за онлайн занятия.

С края на извънредната епидемична обстановка отпадат всички мерки в училищата. Това означава, че след края на пролетната ваканция учениците трябва да се върнат в клас, освен тези, които подадат молба за индивидуално обучение, ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията.

КАК ЩЕ СЕ УЧИ ОТ 28 ФЕВРУАРИ ?

От понеделник, 28 февруари, всички ученици в страната ще учат присъствено.

Преди началото на последната епидемична вълна са се разболявали около 1000 ученици на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000. В момента се заразяват около 2000 ученици седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е приключила“, поясни по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той очаква тестването да отпадне заедно със „зелените сертификати“ най-късно от 20 март.

КАК ЩЕ СЕ УЧИ ОТ 21 ФЕВРУАРИ ?

Всички ученици от 16 области в страната ще учат присъствено от следващия понеделник. Остават в клас децата и младежите в София-град, Стара Загора, Хасково и Разград. В училище се връщат всички във Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-област, Ямбол. В цялата страна продължават редовните занятия за най-малките от I до IV клас.

Въпреки цялостното подобряване на ситуацията с разпространението на COVID-19, в някои райони все още се налага частично обучение от разстояние. Това са областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, Сливен, Силистра, Смолян и Търговище. Дори в тях обаче има общини, които учат изцяло присъствено. Такъв е случаят в областите Благоевград, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Русе.

Конкретни данни по области има в приложената таблица.

Области ОРЕС -21.-25.02.22.pdf

КАК ЩЕ СЕ УЧИ ОТ 14 ФЕВРУАРИ ?

  • От  14 февруари присъствените занятия се възобновяват за всички ученици в София град и областите Стара Загора и Хасково . Всички остават в клас през следващата седмица и в областите Разград и Силистра. В цялата страна продължава присъственото обучение на децата от I до IV клас.
  • Поради влошената епидемична обстановка, частично обучение от разстояние се въвежда в областите Търговище и Шумен, които през тази седмица обучаваха всички в училище.
  • Облекчава се режимът в област Бургас – от 14 февруари остават вкъщи VII, X, XI и XII клас.
  • В останалите области през следващата седмица се прави ротация – връщат се в клас випуските, които учиха от дистанция от 7 февруари до 11 февруари, а учениците от V до XII клас ще имат онлайн занятия.
  • Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя със заповед на РЗИ по места. МОН издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти. Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 20 февруари, ще се решава от РЗИ на локално равнище според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла.
  • Данните за учебния процес през следващата седмица по области може да видите ТУК.

В София присъствено започва вторият срок за учениците от 1 до 6 клас и за 8, 9 и 11 клас

В София учениците от I до VI клас, а също от VIII, IX и XI клас ще започнат втория срок присъствено. През цялата следваща седмица учениците от VII, X и XII клас ще имат онлайн занятия. Решението е на столичната Регионална здравна инспекция (СРЗИ) заради достигната 14-дневна заболеваемост от над 2000 на 100 000 души.

Присъственото обучение в софийските училища ще се провежда при тестване един път в седмицата. Осигурени са достатъчно щадящи тестове с проба от слюнка за цялата страна.

В клас без тест могат да влязат всички ученици със „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване или за наличие на антитела.

Дали обучението на ротация в София ще продължи и след 13 февруари, зависи от епидемичната обстановка и решението на СРЗИ.

Министерството на образованието и науката ще съобщи как ще учат и учениците в останалите области през следващата седмица, веднага щом бъдат получени заповедите на съответните регионални здравни инспекции.

В ПЛОВДИВ

Тези класове, които преди ваканцията учеха присъствено, остават отново така. Това са, освен началния курс, и учениците от 7, 10 и 12 клас, тъй като им предстоят изпити и национални външно оценяване. Другите ще се учат в условия на ОРЕС.

ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ ПО ОБЛАСТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 07.-11.02.2022 Г.
Вижте още:


Коментарите са затворени.