Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Как да Направим Кристални Украшения за Елха

За да направите кристална снежинка са Ви нужни:

 • Декоративна тел с плюш (гъвкави плюшени шнурчета с телена основа)-Може да ги купите от някои книжарници, от магазините за хоби материали или по интернет-продават се в комплект по 50 бр. телени шнурчета с плюшена обвивка за разнообразни декорации в 5 различни цвята. Имат дължина 30 см. За снежинките са подходящи бели или сини шнурчета.
 • 1 пакетче боракс от аптеката.Бораксът е бял кристален прах- кристалохидрат на натриевата сол на тетраборната киселина. Останалият ви боракс може да разтваряте в гореща вода и да използвате за почистване на килими и тапицерии на мебели, прозорци, бани и тоалетни. В сухо състояние го насипете на местата, където се въдят мравки, бълхи, хлебарки и мишки и той ще ги прогони.                     
 • Гореща вода
 • Стъклен консервен буркан
 • Бъркалка
 • Конец около 25 см

Как се прави?

 • Разрежете с ножицата 1 шнурче на три еднакви части (1).
 • Преплетете и огънете шнурчетата в центъра, за да се получи шестлъчева звезда. (2).
 • Вземете стъклен буркан с достатъчно широко гърло и височина, така че готовата плюшена телена снежинка свободно да преминава през гърлото и да може да се потопи цялата в разтвор в буркана. Използвайте буркан за консервиране, който няма да се пукне от горещата вода.
 • Със здрав конец вържете снежинката за единия лъч, а и другия край на конеца вържете около молив. Съобразете дължината на конеца, за да може снежинката свободно да виси в буркана. Сложете молива напречно върху гърлото на буркана,  проверете и след това извадете снежинката.(3).
 • Напълнете буркана с гореща ( почти вряща) вода до 2-3 см под гърлото.

Внимание! Не наливайте сами горещата вода! Помолете някой възрастен да ви помогне!

За да не се спука буркана трябва предварително да го затоплите. Добавете в горещата вода в буркана  3 супени лъжици боракс на прах и бъркайте. Ако той се разтвори напълно, добавете още малко и пак бъркайте. Опитът ще е най-успешен, ако в разтвора остане малко неразтворен боракс, т. е. използвате разтвор, който е на границата на  пресищане.

 • Пуснете телената плюшена снежинка в разтвора и сложете буркана на сухо и спокойно място за едно денонощие. Знайте, че върху снежинката ще се образуват и нарастнат  големи и красиви кристали, само ако разтворът е спокоен и не се разклаща. След 1 ден хванете молива, повдигнете го и извадете снежинката. Тя ще е обсипана с красиви блестящи кристали и може да украсите с нея елхата.
 • По същия начин може да приготвите и кристални сърца и други форми за украса на елхата (5) и (6). Може и да оцветите с различни цветове бои разтвора и да получите цветни кристални украшения.

Как се получават кристалите върху снежинката?

По химичен състав бораксът е кристалохидрат на натриевата сол на тетраборната киселина- Na2B4O7.5H2O. Ако добавите боракс в студена вода и разбъркате, ще получите суспензия –мътен разтвор и бораксът бързо ще се утаи на дъното на буркана.В горещата вода водните молекули се движат по-бързо и са повече разделечени една от друга, отколкото във вода с по-ниска температура. Когато добавяте боракс в горещата вода, неговите молекули се разпределят между раздалечените една от друга водни  молекули т.е. бораксът се разтварят във водата и  получаваме наситен разтвор. Същевременно при този процес в молекулите на боракса се включват и допълнително водни молекули и бораксът от Na2B4O7.5H2O  се превръща в Na2B4O7.10H2O.  Когато водата започне да изстива, водните молекули се забавят и приближават една към друга, избутват частиците на боракса, разтворът става преситен. Преситените разтвори са неустойчиви и разтвореното вещество лесно кристализира до възстановяване на концентрацията на наситения разтвор. Така колкото повече разтворът в буркана изстива, толкова повече частици на боракса се избутват от водните молекули и се натрупват една върху друга най-вече на местата където има примеси във водата. Такъв примес в нашия разтвор се явява звездата от декоративната тел с плюш и върху нея се зараждат, растат и натрупват кристалите на боракса. В следствие на този процес, след няколко часа получаваме блестяща кристална звезда.

След време, оставена на въздуха   красивата ни звезда ще помътнее, защото 5 от свързаните с всяка молекула боракс (Na2B4O7.10H2O – натриевата сол на тетраборната киселина) водни молекули ще се изпарят и  кристалите ще  се превърнат в  натриевата сол на тетраборната киселина  свързана с 5 водни молекули – Na2B4O7.5H2O, но дотогава звездата ще краси нашата елха.
Вижте още:


ПЪЛЗЯЩ ЛУНЕН БРЪМБАР
Направи си НЕПАДАЩО ЧОВЕЧЕ
ФОКУС МАГИЧНА МОНЕТА
КАК СЕ ПЪТУВА С БАЛОН
Главоблъсканици-помисли!
Ден на християнското семейство
Химически опит Каменни цветя
Оптични илюзии
Танграм-главоблъсканица с картонени фигури
Поздравителни картички за детски учителки
Нарисувай картичка за Първа пролет
Шарени великденски яйца
Рисуване върху личица
Главоблъсканица с кутия
Главоблъсканица с двойки
Главоблъсканица с часовник
Украшение за елха
Направи Сам Кутийка за Подарък – Обувка

Коментарите са затворени.