Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Фокус с хартиена лента

Знаете ли, че фокусите не са магии, а   хитрости основани на добро познаване на законите на  науката. Например, ако увиете няколко пъти около тръба хартиена лента и после я срежете по права наклонена линия заедно с тръбата, след като разгънете лентата, тя ще е срязана на две по дължина с вълнообразен( с формата на синусоида) ръб. Това знание може да ви послужи да направите следния фокус пред приятелите си.

Ето как да го направите!

1. Вземете обикновен правоъгълен лист-може бял или цветен и дори лист от тетрадка. Прегънете го по дължина и срежете на две . Ще получите две широки ленти. Сложете ги на масата и си  пригответе картонена тръба с диаметър 2-3 см- например картонената тръба от домакинско фолио. Сложете я на масата по настрани, за да не привлича вниманието на публиката Ви.

2.Попитайте може ли някой с едно срязване по права линия на листа да го раздели на две части с вълнообразни ръбове. Естествено това никой няма да може да направи.

3. Тогава вземете втората хартиена лента, навийте я около картонената тръба и с остра ножица или нож срежете по права наклонена около 45 градуса линия. Разгънете хартията. Ръбовете на двете части в мястото на срязване и разделяне ще бъдат вълнообразни.

4. Може да направите фокуса и като обвиете хартиената лента около молив или писалка и после изхлузите полученото руло. Тогава след срязването по права наклонена линия ще получите вълнообразни  ръбове с по-остри (зиг-загообразни) върхове.
Вижте още:


НАПРАВИ ПОДВОДЕН ВУЛКАН
НАПРАВИ БЕЗМОТОРЕН САМОЛЕТ ОТ ОБРЪЧИ
ФОКУС КАК СЕ ИЗЛИЗА СУХ ОТ ВОДАТА
НАПРАВИ МОСТ ОТ ХАРТИЯ
ФОКУС-ОПТИЧНА ИЗМАМА
Направи сам НАНИЗ ОТ КРИСТАЛИ
ФОКУС-ЗАМРАЗИ ВОДАТА С ПОГЛЕД
Опит Черно на цветен фон
Лабиринти 3
Развиване на наблюдателност
Физически опит Триене и плъзгане
РЕАКТИВЕН МОЛЕКУЛЕН ДВИГАТЕЛ
ВЪЛШЕБЕН ПРАХ-фокус със син камък
Главоблъсканица за деца
Главоблъсканица с ябълки
Главоблъсканица с цифри
Главоблъсканица за деца
Забавен Експеримент със Захар

Коментарите са затворени.