Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Забавен Експеримент със Захар


Може ли захарта да свети?

Знаете ли, че обикновената захар, на която се дължи сладостта на любимите ви бонбони, сладолед и торти, може да свети в тъмното? Ако се съмнявате, проверете сами като  направите следните лесни опити:

Първи опит

Нужни са ви:бяла порцеланова чиния, 2-3 бучки бяла рафинирана захар, 1 лъжица кристална рафинирана захар и тежка стъклена чаша от дебело стъкло с равно дъно.

Тъй като има опасност да счупите чашата и се нараните, правете опита с помощта на възрастен!

Сложете в бяла порцеланова чиния  1-2 бучки рафинирана захар и разпръснете също 1 лъжица бяла кристална захар.

  • Вземете дебелостенна стъклена чаша с дебело равно дъно.
  • Застанете в тъмно помещение( например в банята, след като сте изгасили лампата). Постойте така 2-3 минути, докато привикнат очите ви на тъмнината.
  • Започнете с кръгови движения да стривате захарта с дъното на чашата, като увеличавате скоростта на въртене.
  • Първо ще забележите малки  искрици да прехвърчат от захарта, а после, като не спирате да я стривате, ще се получи въртящо се кръгче от малки искрици студената синя светлина. Светенето спира, когато всичките кристалчета на захарта се стрият на прах и се получи пудра захар.

Втори опит

Нужни са ви: Бучка бяла рафинирана захар и грапава твърда повърхност. Например може да използвате обратната страна на фаянсова или теракотена плочка, с каквито е облепена банята.

  • Постойте 2-3 минути в тъмното помещение, за да привикнат очите ви и зрението ви се изостри.
  • Хванете бучката захар с пръсти и бързо и силно драскайте с нея върху плочата, така както се пали кибритена клечка в стените на кибритената кутийка.
  • Ще забележите, че от захарната бучка се провлачват светещи ивици, които почти веднага гаснат.

Трети опит

Нужни са ви: електрическа мелничка за кафе с прозрачен пластмасов капак и малко бяла рафинирана кристална захар. Колкото по-едри са кристалчетата, толкова по-сполучлив ще е експеримента.

Насипете захарта в мелничката.

Изгасете лампата, пуснете пердетата или щорите-стаята трябва да е абсолютно тъмна.

Включете мелничката и наблюдавайте: Под капачето на мелничката отново ще видите блуждаещ кръг от студена синя светлина. Тя свети, докато кристалната захар се смеле и превърне в пудра захар.

Защо свети захарта?

Чистата(рафинираната) захар е химическото вещество захароза. Когато се трият захарните кристалчета в твърда повърхност, те се разрушават и се получават електрически разряди, които в тъмното виждаме като малки искрици. Това явление се нарича триболуминисценция.  При триболуминисценцията светлината се генерира при разрушаване на химичните връзки в материалите вследствие на  трошене, стриване, разкъсване,драскане, удар и смачкване. Вещества, които светят в тъмнината се наричат луминофори.Частиците, които се образуват при  тяхното  разрушаване се наелектризират,отделят се положителни и отрицателни заряди, които взаимно се привличат и се получава светене, наречено „фотолуминесцинция на луминофора”. Такова светене в абсолютно тъмна стая може да видите и при бързо издърпване и отлепване на самозалепваща се лента. Има вещества, които започват да светят дори само като ги  тръснете, например CdS(кадмиев сулфид).

Знаете ли, че индианските шамани са използвали  явлението „триболуминисценция „ , за да внушават на племето, че притежават магически сили. Те са поставяли чисти  кварцови кристали във вързоп от сурова кожа. По време на церемониалния танц в тъмнината, кварцовите кристалчета вследствие на тръскането се удряли и триели едно в друго и вързопът започвал  да свети с мигаща
Вижте още:


НАПРАВИ ПОДВОДЕН ВУЛКАН
НАПРАВИ ВОДЕН ВЪЗЕЛ
„ОГНЕОПАСНИ” ПОРТОКАЛОВИ КОРИ
ФОКУС КАК СЕ ИЗЛИЗА СУХ ОТ ВОДАТА
НАПРАВИ ДВУЦВЕТНО ЖИВО ЦВЕТЕ
НАПРАВИ ПАРАШУТ
ФОКУС ТАНЦУВАЩА ТОПКА
ЗАЩО ЗАЛЕЗЪТ Е ЧЕРВЕН?
Открий разликите
Физически опит Електростатична прахосмукачка
Ръждясване-химични опити у дома
Главоблъсканица Точки
Загадките на окото-послеобрази
Направи сам Анимирани картинки
Оптични илюзии
Оптични илюзии
Главоблъсканица-наредете столовете
Фокус със Светеща Вода

Коментарите са затворени.