Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Как Сами да Направим Хартия


Замисляли ли сте се колко огромно е значението на хартията за предаването на опита и знанията на човечеството от векове в целия свят. Преди изобретяването на радиото, телевизията, компютрите, електронните носители и интернет, всяка информация можеше да се разпространи единствено на хартия- в книги или вестници.

1.Как започва производството на хартия в Европа?

Преди масовото производство на хартия, хората са търсили различни начини за записване и разпространение на информация: глинени плочки, каменни колони, папирус в Древния Египет и пергамент(обработена агнешка кожа) до средата на второто хилядолетие в Азия и Европа. Всички тези материали са скъпи и писаното слово е било достъпно само на ограничен привилигерован кръг от хора.  Едва, когато започва производството на хартия в Европа и Гутенберг изобретява печатната машина, знанието записано в книгите,  става достояние на все повече хора.

Още преди новата ера китайците изобретяват хартията, но масовото и използване там започва след 150 г. от новата ера. Те я произвеждат от парцали, коноп и дървесината на черница, върба и бамбук. В Китай са използвали хартията не само за писане и рисуване, но и за ветрила, чадъри, шапки и дори дрехи. Будистките монаси разпространяват хартията из целия изток.

Когато през 751 година в земите на днешен Казахстан мюсюлманите побеждават китайските войски на династията Танг, сред пленниците попадат и специалисти в производството на хартия. Град Самарканд в днешен Узбекистан става голям център за производство на хартия предимно от копринени отпадъци, кората на черница и бамбукови кълнове. Тази хартия е изключително гладка, бяла и трайна, но и изключително скъпа. Сега старата технология на хартията от коприна е възстановена в малка работилница в село Конигил близо до Самарканд. Произведената там хартия се използва за художествена калиграфия и рисуване на миниатюри по стари образци.

От Средния Изток,  тайната на технологията на хартията  прониква чрез арабите в Иберийския полуостров и от там в цяла Западна Европа.  Първата испанска фабрика за хартия е отворена през 1009 год., а два века по-късно Италия става главният производител и износител на хартия в Европа. Италианците подобряват качеството на хартията, като за да я направят по-малко абсорбираща мастилото, вместо растителни лепила, те влагат в хартиената каша лепила от животински произход и тя става по-дълготрайна. Запазени са документи на такава хартия от преди повече от 700 години, които и сега са в добро състояние.

От начало и европейците, както и арабите, произвеждат хартията от конопени, ленени и памучни парцали, но търсенето на хартия расте лавинообразно и суровината- парцали не достига. Тогава през 1719 г. на един французин, който наблюдавал как осите си строят гнездо, му хрумва да използва дървесина за производството на хартия. От тогава дървесината е основната суровина за производството на хартия и понеже количеството се увеличава всяка година, се стига до обезлесяване на големи площи, което от своя страна влияе пагубно на климата на земята.

За това разделното събиране на хартиените отпадъци и влагането им в производството на нова хартия, което ще спаси хиляди дървета,  е толкова важно.

2.Как да сами  да си направите хартия?


Като използвате ненужни ви вече вестници, списания и хартиени опаковки, можете сами да си произведете нови хартиени листи, от които да изработите поздравителни картички, албуми за снимки или изсушени цветя, рамки за снимки, абажури за лампи и др.  Когато отливате хартиените листи, може отгоре в тях да притиснете изсушени цветчета, листа, семенца, блестящи или цветни конци и др. и да получите уникална и красива хартия за художествени предмети. Следвайте следните прости стъпки и ще се радвате на успешен резултат:

Нужни са ви:

 • Стара хартия, малко безцветно нишесте
 • Калъп-стара дървена рамка от картина или от прозорец, със здраво закрепено и изпънато платно или гъста мрежа против комари.
 • Леген или вана, достатъчно големи за да влиза калъпа в тях.
 • Блендер или пасатор.
 • Дунапренова гъба, хавлиена кърпа
 • По желание-ютия и тънко памучно парче плат.

Начин на изработване:

 • Нарежете или накъсайте на дребни парчета хартиените отпадъци.
 • Накиснете ги в топла вода за една нощ. Може да капнете малко веро или течен сапун във водата.
 • Слагайте ги на порции в блендера, като спазвате съотношението 1 част хартия с 2 части топла вода. Пълнете блендера не повече от половината на обема му. Първо стартирайте блендера на ниски обороти и след като сместа стане гладка, усилете скоростта. След всеки 30-40 секунди спирайте за малко.
 • Изсипете получената хартиена каша в легена, добавете още вода и разбъркайте много добре сместа. Може да добавите 1-2 супени лъжици размито във вода нишесте.Гъстотата трябва да е като на кремсупа.Имайте пред вид, че колкото по-гъста е сместа, толкова по- дебел лист хартия ще получите. Цветът на получената от вас ръчна хартия, зависи от цвета на отпадъците в кашата. Ако искате да получите бял лист, сложете само отпадъци от бяла(не печатана хартия). Ако искате едноцветен лист хартия, може да оцветите хартията , като към кашата добавите боя.
 • Натопете калъпа с платното на долу  до дъното на  легена и започнете бавно да го издигате на горе, като го държите хоризонтално. Ако течната каша върху калъпа не е равна, разклатете го странично като сито,  докато тя се изглади на повърхността. Сега е момента, в който да прецените количеството на кашата върху калъпа. Ако ви се струва, че след изсушаване ще получите много дебел лист, отнемете част от кашата и отново я изравнете и изгладете. Ако ви се струва, че е недостатъчна, отново натопете калъфа и загребете повече каша. Може да се окаже, че размитата смляна стара хартия е много малко и сместа в легена е прекалено рядка. Тогава смелете и добавете още хартиена каша.
 • Дръжте хоризонтално калъпа над легена, докато течността от хартиената каша изтече почти напълно. Ако искате хартията ви да бъде уникална, сега с лек натиск наредете върху кашата в калъпа сухи цветчета, листа, сламки, конци, брокатени люспи и др. След това внимателно обърнете калъпа върху равна повърхност, на която сте застлали няколко вестника, парче от кашон или хавлиена кърпа. Отстранете калъпа. Върху кърпата вестника) трябва да остане само новоотлетия лист мокра хартия.
 • С дунапренова гъба обирайте излишната вода по хартиената отливка и я изцеждайте над легена. Може и да минете с точилка върху мокрия лист, за да го изравните и изтискайте водата.
 • След като новия лист позасъхне( от 12 до 24 часа) и няма да се счупи при преместване, може внимателно да го обърнете върху кухненска хартия, гладка памучна кърпа или върху стъкло да изсъхне окончателно.
 • Ако искате листа да получи гланц и по-голяма гладкост, изгладете го през памучна кърпа с ютия на средна степен.

3.Какво може да изработите от вашата хартия?

Вижте още:


Коментарите са затворени.