Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Експерименти с Влакна и Бои

Нали знаете, че има дървета(секвоите), които са по-високи от 100 метра. Замисляли ли сте се как водата от почвата, където са корените им, достига до най-горните им клончета и листа, за могат да произвеждат хлорофил и да се хранят?

  • Водата и хранителните, разтворените  в нея минерални и органични вещества от почвата се движат по проводящите снопчета в растението и така преминават от корените през стъблото до листата и обратно. Проводящата тъкан заема централната част на корена и на стъблото на растенията и навлиза в листата. Клетките на проводящата система са два вида- ликови и дървесинни. Стъблата и клонките на различните дървесни видове, сламата(сухите стъбла на житните култури) и други растения,  съдържат целулоза.
  • Целулозата е природен полимер,  който изгражда стените на растителните клетки. Полимерите са вещества, изградени от повтарящи се молекули-(C6H10O5)n. Най-чиста е целулозата във влакната на памука. Той е изграден от 94% до 97%  целулоза и може да абсорбира течност до около 20% от собственото си тегло без да изглежда мокър. Влакната имат дебели целулозни стени и тесен канал.
  • Целулозата е вещество с влакнеста(нишковидна) структура, като между нишките има здрави връзки. Това прави възможно използването на суровини като: дървесина, слама, памук, лен и коноп за производството както на прежди и тъкани, така и на хартия.

Памучното влакно представлява едноклетъчна, тънка и усукана лента,единият връх на която е заострен и затворен ,а другият-разкъсан и открит. Влакното е покрито със защитна ципа-кутикула, която съдържа целулоза, восъци и мазнини и това повишава устойчивостта на памучното влакно  на химични и външни въздействия. В средата на влакното се намира канал наречен лумен. Фибрилите, друга съставка на памучното влакно, образуват мрежи с пореста структура, което способства влакната на памука да поемат по-лесно влагата и разтворените в нея вещества, като например багрилата. Затова казваме, че памукът на влакна или обработен на прежда и  плат  е силно хигроскопичен т.е. лесно поема влагата. Това го прави незаменим в медицината и в производството на долно и горно облекло.

Превърнете кухнята в лаборатория!

1.Първи експеримент- лесен и забавен експеримент, с който ще демонстрирате хигроскопичността и движението на водата в целулозата на хартията и памука!!!

Какво ви е нужно?

·        Три големи прозрачни безцветни стъклени чаши.

·        Разтворима безвредна синя и жълта боя.

·        Чиста вода.

·        Малко качествена тоалетна хартия, дебели памучни конци или ленти от 100% памучен плат.

Провеждане на експеримента:


·        Напълнете ¾ от височината на двете чаши с вода и разтворете в едната синя, а в другата жълта боя.

·        Наредете трите чаши една до друга, като празната сложите по средата.

·        Усучете два дебели фитила от тоалетната хартия, памучни  конци или памучен плат, с дължина два пъти и половина височината на чашата.

·        Пъхнете единият край на първият фитил в чашата със синя вода, а другия му край в празната чаша. По същия начин пъхнете втория фитил в чашата с жълта вода и в празната чаша.

·        Изчакайте час-два, без да разбутвате чашите и лентите.

Какво виждате? В празната чаша се е стекла вода.Защо?

Какъв цвят има водата  в средната чаша ? Защо?

2.Втори експеримент: „Боядисване на прежда в много цветове”. Това оцветяване в различни и преливащи един в друг цветове също се основава на движението на водата по влакната на преждата, независимо дали тя е памучна, вълнена или изкуствена.

За да го проведете трябва да склоните някой възрастен да ви помага!!!

Внимавайте да не се изгорите с горещата вода!

Ползвайте домакински ръкавици при разтваряне на боите!

Ползвайте дървена бъркалка с дълга дръжка и дебели ръкавици при разбъркване на боите в бурканите!

Осигурете проветряване на помещението, в което боядисвате преждата или направете опита навън!

Какво ви е нужно?:

·        3 или 4 стъклени буркани за компот.

·        3 или 4 цвята текстилна боя.

·        1 гранче(100-150 грама) бяла памучна, изкуствена или вълнена прежда.

·        Широк и дълбок почти колкото всичките буркани метален съд.

·        3-4 супени лъжици готварска сол.

·        3-4 чаши оцет.

·        Готварска печка или котлон.

Провеждане на експеримента:

·        Предварително в леген натопете гранчето с прежда в топла вода.

·        Разтворете с топла вода във всеки буркан по 1 или 2 лъжици(взависимост от това, колко наситен искате да е цвета) от различна боя. Добавете по 1 чаша оцет и по 1 лъжица сол.

·        Наредете бурканите един до друг в съда и го сложете на печката, без да я включвате.

·        Като разбърквате, напълнете всеки буркан до ¾ от обема му с гореща вода. Бъркайте докато боята и солта се разтворят напълно.

·        Изстискайте гранчето прежда от водата и го разпънете в кръг върху бурканите и с помощта на бъркалката напъхайте части от него вътре във всеки от тях, както се вижда на картинката.

·        Налейте гореща вода в съда и включете котлона.

·        Варете преждата около час, без да позволявате водата да кипне.

·        След като изключите котлона, оставете съда на печката до пълното изстиване на боята.

·        Извадете преждата, като не забравяте  ръцете ви да са в ръкавици и я изплакнете много добре със студена течаща вода.

·        След като се изцеди, сложете преждата да се изсуши и помолете мама или баба да ви изплетат такава красива зимна шапка.

Нали знаете, че учите, за да знаете и умеете да се справяте в живота с различни проблеми. Ето как това, което научихте за целулозата, памука и тяхната хигроскопичност ще приложите на практика:

На основата на хигроскопичността на памука, може да осигурите влажността на почвата в саксиите с любимите си цветя и когато всички отсъстват от къщи на дълга почивка. Как?

  • Първи начин:Сложете достатъчно голяма висока купа или бутилка с вода, натопете в нея единия край на лента от 100 % памучен плат (например нарежете стара памучна тениска или потник). Началото на лентата трява да лежи на дъното на купата и да е навито в кръг. Другия край на  лентата заровете в пръстта на саксията, като я обвиете около основата на стъблото на цветето. Купата или бутилката трябва да са на малко по-високо от повърхността на пръстта на саксията. Ако сте предвидили достатъчно вода за времето, през което ще отсъствате, Вашето растение няма изсъхне и ще се развива добре, защото водата от съда бавно и постоянно ще се просмуква и движи по капилярите на памучната лента и постоянно ще овлажнява пръстта в саксията.
  • Втори начин: В отвори по дъното на саксията прекарайте дебели фитили(ленти, върви) от 100% памучен плат. Единият им край трябва да е в пръстта на саксията (близо до повърхността и), а другия да е потопен в съд(контейнер) с вода, върху който да закрепите саксията. Водата от контейнера ще се просмуква по памучните фитили нагоре към саксията и постоянно ще овлажняват  пръстта.Вижте още:


Коментарите са затворени.