Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Експерименти за Деца – Лава в Чаша


Лава в Чаша

Знаете ли, че във всеки дом има лаборатория, в която всеки ден се извършват десетки физични и химични процеси? Тази лаборатория е кухнята и баба Ви или майка Ви, които готвят за семейството, се изявяват там като много добри научни работници- физици и химици, без дори да си дават сметка за това. В кухнята има много вещества, уреди и съдове, с които те , в процеса на приготвяне на храната, извършват всъщност физични и химични експерименти, като: нагряване, разтваряне, неутрализация, кипене, изпарение, размразяване, карамелизиране и т.н.. Ако ги помолите, и вие може да направите, сами или с тяхна помощ лесни, и интересни научни опити, като например да възпроизведете кипяща лава на вулкан в обикновена чаша за вода.

Ето какво ви е нужно:

  • Чиста прозрачна безцветна стъклена чаша, напълнена с обикновена вода до 3/4 от височината и.
  • 1/4 чаша обикновено олио.
  • Малко червена боя за сладкиши.
  • 1 супена лъжица  готварска сол.

Провеждане на опита:

Първо пуснете малко боя във водата в чашата. След това налейте бавно в нея и олиото. То ще  остане над водата, защото е по-леко от нея. Сега настъпва забавната част на експеримента:-напръскайте солта  върху олиото и наблюдавайте. Много малки капки от олиото започват бързо да потъват надолу и после да се издигат. Това бурно движение наподобява кипенето на лавата във истински вулкан. Когато изригването (движението на капчиците) се успокои, добавете втора лъжица със сол и то ще се възобнови.

Каква е причината за този ефект?

Когато пръснете сол  върху олиото, нейните частици са по-тежки от водата и потъват надолу, като увличат със себе си малки капки от олиото. Само, че в процеса на потъване,  частиците на солта се разтварят във водата, капките на олиото се освобождават от тяхната тежест и изплуват обратно над водата, защото те са по-леки от нея. Така като пръскаме по малко от солта върху олиото имаме постоянно потъване и издигане в чашата на капчици от него т.е. лавата кипи.

Помислете:

  • Защо не се получава същия ефект на кипяща лава, ако вместо сол, пръскате върху олиото пясък?
  • Ще продължи ли да кипи „лавата”, ако продължите все да прибавяте нови количества сол?

На принципа на описания по-горе експеримент „Лава в чаша” е конструирана ефектната  нощна лампа „Лава лампа”, но вместо олио в нея има восък. Частиците на восъка се издигат и падат, поради промяната на относителното им тегло вследствие на нагряването и охлаждането в лампата.
Вижте още:


ФОКУС С ЧАША ВОДА - ВИСЯЩА ВОДА
ЕСПЕРИМЕНТ С ВЪРТЯЩО СЕ ТОПЧЕ
ЗАХАРНИ КРИСТАЛИ
Виждат ли се звуците - ЗВУКОВИ ПРЪСТЕНИ
НАПРАВИ ПЛУВАЩИ МАГНИТНИ ПАТЕНЦА
ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА ДЕЦА ВСЕКИ ПЛУВА В СВОЕТО МОРЕ
НАПРАВИ ТОРНАДО В БУТИЛКА
Главоблъсканици-помисли!
ФОКУС-ПОЗНАЙ МОНЕТАТА
НАПРАВИ ПОЖАРОГАСИТЕЛ
КАК ДА ВИДИМ ЗВУЦИТЕ?
Тежи ли въздухът?
Нафтата избира и разделя
Как сами да Гравираме върху метал?
Живи барометри
Геометрични тела
Главоблъсканица с ябълкова градина
Главоблъсканица с кутия

Коментарите са затворени.