Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

ФОКУС с ЦВЕТНА ТЕЧНОСТ


За да извършите този лесен експеримент са ви нужни: 2 чаши, фуния, водно-разтворима боя, пакетче активен въглен, няколко пласта домакинска или тоалетна хартия и вода.

Може да се подготвите предварително и да направите фокус пред приятелите и съучениците си и им покажете как превръщате цветни течности в чиста вода, като само ги преливате през фуния от една чаша в друга. Използвайте непрозрачна пластмасова фунийка, в която предварително тайно сте нагънали домакинска хартия и сте изсипали активен въглен.

  • Оцветете  с водно-разтворима боя половин чаша вода. Може да използвате боя за сладкиши, водни или темперни боички.
  • Във фунията поставете няколко пласта домакинска хартия, изрязани в кръг и изсипете върху хартията 1-2 лъжички активен въглен. Може да го закупите  от аптеката. Има го под форма на таблетки, капсули и прах.
  • Сложете фунията върху втората чаша и излейте  оцветената вода.

Погледнете водата в чашата. Тя е безцветна!

Защо е така? Къде отиде боята от оцветената вода?

Оцветителят(боята) е останал полепнал по активния въглен.Той  е адсорбирал частиците на боята. Адсорбцията е свойството на много  ситно раздробените твърди тела да задържат на повърхността си голямо количество частици или разтворени вещества. Така  отчасти се пречиства и водата за пиене

Активният (медицински) въглен има огромна адсорбираща мощ. Петдесет грама медицински въглен имат обща пореста площ, равна на десет футболни игрища. Точно за това той се използва в промишлеността за пречистване на вода и други течности. Особено важно е и значението му в медицината като универсална противоотрова за обезвреждане в стомаха и червата на погълнати отровни храни и течности. Наблюдаван под микроскоп, активният въглен прилича на микроскопичен кошер с милиони малки пори. Той задържа по стените на милионите си пори като в капан замърсители, токсини, вредни примеси и газове.
Вижте още:


КАК ЯЙЦЕТО ДА ВИСИ
ЕКСПЕРИМЕНТ ПЛАМЪК И ФУНИЯ
ФОКУС СЛЕПЕНИ ЧАШИ
ФОКУС С КЛАМЕР
НАПРАВИ ПОДСКАЧАЩО ЖАБЧЕ
ОПИТ С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА
Главоблъсканица Подреди чашите
ФОКУС-ЗАМРАЗИ ВОДАТА С ПОГЛЕД
Кой дълбае пещерите?
Загадките на окото-послеобрази
Танграм-главоблъсканица с картонени фигури
Свържете кръгчетата
Задача с кибритени клечки
Главоблъсканица с кибритени клечки
Главоблъсканица с двойки
Фокус с балони
На Колко Години ?
Експерименти с Влакна и Бои

Коментарите са затворени.