Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Експеримент със статично електричество


Преди да започнете опита, знайте, че косата Ви трябва да е чиста и суха. Нужни са Ви още: една празна консервена кутия, надут балон и много равен и гладък под или маса.

Поставете кутията на равната гладка повърхност. Вземете балона и започнете бързо да го търкате с движения напред-назад в косата си. Веднага сложете балона много близо, но без да се докосват, до консервната кутия и започнете леко да го  движите  напред. Ще се изненадате, че кутията ще почне леко да се търкаля след него, като че ли е вързана с невидима връвчица за балона. Тази „невидима връвчица“ е статичното електричество. Когато натъркате балона в сухата и чиста коса, той се наелектризира отрицателно(по повърхността му се натрупват електрони). Кутията, обаче, е наелектризирана положително и се привлича от отрицателния заряд на балона. Затова, когато започнем да го движим,  неговия заряд „дърпа“ кутията след себе си. Вместо в косата, може да наелектризирате балона и като го търкате бързо с шал или друга дреха от естествена  вълна.
Вижте още:


НАПРАВИ БЕЗМОТОРЕН САМОЛЕТ ОТ ОБРЪЧИ
ЕКСПЕРИМЕНТ С ВОДНА СТРУЯ
БАТЕРИИ ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
ОПИТИ С ЯЙЦЕ
НАПРАВИ ПОДВОДНИЦА В БУТИЛКА
ОПИТ ЖИВО МЛЯКО-ЦВЕТНИ КРЪГОВЕ
ФОКУС ОЧИТЕ НИ ЛЪЖАТ
НАПРАВИ ФОНТАН В БУРКАН
Подреди плочките на доминото
КАК ДА ВИДИМ ЗВУЦИТЕ?
Как една Една свещ да гори с два или три пламъка
Главоблъсканица -Може ли?
Задачи с кибритени клечки
Главоблъсканица с квадрат
Малки детективи
Задачи за танграм
Колко са?
Експерименти за Деца – Лава в Чаша

Коментарите са затворени.