Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Килимче за домашния любимец


Ако имате куче или котка,   умалели или овехтели тениски и обръч за упражнения, изтъчете килимче за домашния любимец.

Нарежете тениските на равни по ширина ивици, без да ги разпаряте. Навържете  нарязаните кръгчета едно за друго както е показано на картинката и намотайте полученият платнен синджир(  въже) на кълбо. Първо опънете на обръча радиалните ивици (ленти от нарязани кръгчета).   След това  завържете в центъра, където са преплетени всички радиални ленти, края на кълбото и започнете да промушвате въжето в кръг, като минавате последователно над  и под  радиалните ленти. Старайте се да тъчете стегнато платното.  Тъй като при навиване на нарязаните кръгчета се получава обемисто кълбо и то е голямо за детската ръка, може да съединявате по 3-4 ивици и да прибавяте и връзвате следващите в процеса на самото тъкане. Когато изтъчете достатъчно голямо килимче,  срежете радиалните ленти и ги вържете стегнато по периферията на килимчето. Може да ги пропъхнете между изплетените редове, или да ги отрежете късо и оставите като ресни на килимчето.

Може да изплетете по същия начин килимчето и от остатъци от прежди, като ги сложите в няколко ката и преплетете като плитка на дълго въже.
Вижте още:


Геометрична главоблъсканица
Старото училище апликация за първокласници
Подложка за чаша
Модел на училищен автобус от хартия
Картичка за Свети Валентин
Великденска картичка
Украса за подарък
Хранилка и поилка за птички от пластмасови шишета
Весели роботчета
Квилинг – модели на рибки
Фигурки на животни от шишарки
Маска за Хелоуин
Квилинг – домашни животни
Колекция от състезателни колички
Моделиране с природни материали
Конче от картон
Картонена фигурка на стояща овца
Геометрични форми

Коментарите са затворени.