Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Хранилка за пеперуди


Почти всички обичат пеперудите. Ако искате постоянно да им се радвате през лятото, направете им хранилка. Подобно на пчелите и пеперудите се хранят с нектар от цветята и вие може да го замените със сок от презрели плодове. Ако в градината си имате плодни дръвчета като ябълки, сливи,череши, круши, праскови, оставете част от падналите плодове да ферментират на земята. Те ще послужат за храна на пеперудите и други насекоми. Ако живеете в апартамент, може да поставите хранилка за пеперуди на балкона и да ги привлечете там. Разбира се, хранилка за пеперуди, техните любители могат да  поставят и в градината пред къщата,като я вържат на клон на някое сенчесто дърво . Хранилката  се прави много лесно. Вземете плитка керамична или пластмасова купа с разлати краища.Пробийте отвори в три или четири края, през които да можете да прекарате върви.С тях я вържете така, че да виси свободно на височина  около 10 -15 см по-високо от най-високите цветя в градината ви.Налейте в купата сок от презрели плодове- диня, пъпеш, портокал, банан и т.н. и пуснете в сока да плуват ярки  пластмасови цветя или найлонови изтривалки за съдове.Може да не изстисквате сока , а да поставите цели парченца презрели плодове, но те трябва винаги да са влажни от сок. Пеперудите ще бъдат привлечени от цветята и след като опитат сладкия сок, редовно ще посещават хранилката. Разбира се, наред с тях, тук ще идват и други насекоми.

Може да замените плодовия сок със захарен сироп от 4 части вода и една част захар. Сиропът трябва да кипне и после да го охладите. Налейте го в купа, в която сте натопили ярко-жълта, ярко-червена  или оранжева гъбичка за миене на съдове, за да привлече пеперудите и да кацат на нея.

Купата може да замените с буркан с завинтваща се капачка.На капачката пробийте със шило отвор и сложете в буркана малко сок от презрели плодове или захарен сироп. Запушете отвора с натопена в течността яркооцветена дунапренова гъбичка.Затегнете плътно капачката на буркана , оформете с върви и възли мрежа и го поставете да виси в нея  с капака надолу над най-високите ви цветя. Бурканът-хранилка ще е по-атрактивен за пеперудите ще бъде украсенс лепенки-картинки или залепени пластмасови цветя .

Независимо каква по вид хранилка ще направите, на 4-5 дни я измивайте добре с топла вода и зареждайте отново.
Вижте още:


ПЪЛЗЯЩ ЛУНЕН БРЪМБАР
ПОДАРЪЦИ ЗА 8 МАРТ
СТРАНЕН ПУМПАЛ
Малката ученичка-пъзел
Старото училище апликация за първокласници
Кутийка-портмоне от кутия за сок
Модел на училищен автобус от хартия
Апликации с хартия или конци
Облечи моделите
Свети Валентин-кошнички за подарък
Направи цветя за мама за 8 март
Картички за Първа пролет с квилинг
Слънца от стари CD
Тиранозавър модел от картон
Квилинг – домашни животни
Квилинг горски животни
Килимче за домашния любимец
Венец от моливи за първия учебен ден

Коментарите са затворени.