Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Танцуващи зърна

За да направите този лесен научен опит разполагате с всичко необходимо в кухнята.

Напълнете до половина прозрачна чаша за вода. Долейте до 2/3 от височината и оцет.Добре е , ако оцетът е ябълков, защото е безцветен, но и с винен оцет става. Сложете чашата в по-голям и съд върху масата. Пригответе си десетина зърна ориз, леща или дребен боб. Сипете една супена лъжица сода за хляб в чашата. разтворът веднага ще започне да кипи и час от него може да прелее( затова чашата се слага в по-голям съд).  Веднага пуснете зърната в чашата и наблюдавайте. Зърната първо ще паднат на дъното, но после ще започнат сами да се издигат нагоре. Когато стигнат повърхността на разтвора, ще започнат да се спускат надолу. Техният танц може да продължи до час.

Какво кара зърната да „танцуват“?

Между оцетът и содата за хляб протича химична реакция (неутрализация), вследствие на която се отделя газ-въглероден диоксид. Част от неговите мехурчета се залепят за зърната и ги изнасят на повърхността на разтвора. Там мехурчетата на въглеродният диоксид излитат във въздуха, зърната натежават и падат на дъното на чашата. Там върху тях отново се залепят мехурчета и ги издигат нагоре и т.н. Процесът(танцът) продължава, докато цялото количество  сода влезе в реакция с оцета.

Вижте още:


Коментарите са затворени.