Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Ръкоделие за деца-чантичка и картини от плат

Както и да протича животът на една жена, винаги възникват ситуации, в които тя трябва да умее да си служи с иглата. Толкова по-добре е , ако тези сръчности са усвоени още в детството ѝ. Освен това шиенето развива фината моторика и възпитава естетически вкус и дисциплина у децата.

А. Показаната чантичка е много подходяща за изработване от момичета.

Шие се с голяма игла и дебели конци , усвояват се няколко вида бодове и служи за носене на нужни неща за училище или извънучилищни занимания.

След скрояване изгладете детайлите и подгънете и пречупете с ютията навътре широките ленти за дръжките.

Очертайте предварително мястото на шевовете с креда и линия .  Забодете детайлите с карфици, за да не се разместят при зашиване.

Бодовете, които са използвани са бод тропоска/ тичащ шев/ за закрепване на апликираните цветя и ушиване на дръжките, фестон бод за съединяване на двете части  и обшиване на отвора на торбичката, прав бод за центъра на синьо-лилавото цвете  и бод зад игла за украса и фиксиране на стъблата на апликираните цветя.

Б. Втората задача за шиене е още по-лесна.

Като използвате изостанали парчета плат – например стари разпрани дънки и други, със зашиване по предложените модели може лесно да изработите оригинални картини за вашата стая или за подарък.

Макар и елементарни на пръв поглед, от известно разстояние, както трябва да се възприема всяка картина, тези картини са много приятни.

картини от съшити парчета плат

картина от парчета плат, допълнена с бродерия

картина от съшити парчета плат

картина от съшити парчета плат
Вижте още:


Коментарите са затворени.