Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Първи април – ден на шегатаСмехът е здраве. Шегувайте се и се смейте и отбележете празника на шегата – 1 април!

Традицията на Денят на шегата, лъжата и смеха е дълбоко в историята на европейските народи.Първото упоменаване на такъв специален ден е от древният Рим, където в средата на февруари са празнували денят на глупците. Много народи на 1 април празнували пролетното равноденствие с шеги, весели игри и надхитряване.

През 16 век Карл IX заменил Викторианският календар с Грегориански и Нова година се празнувала в седмицата от 25 март до 1 април.Тези, които продължавали да празнуват по старият календар получавали смешни подаръци и подигравки.Така 1 април станал празник на смеха.

В Русия празникът се утвърдил, след една шеговита тревога за пожар в Петербург, а през 1703 г. на 1 април  в Москва било разгласено, че ще се играе нечувано представление.Стекли се много хора и когато завесата се разтворила, на сцената имало само плакат с надпис“ Първи април-не вярвай на никого“.

През 18 век празникът дълбоко се укоренил в Западна Европа и Северна Америка.Шеги, невинни лъжи, безсмислени поръчения и разиграване е същността на празника и до днес.
Вижте още:


ВЕСЕЛИЯТ ТЪКАЧ
24 май-официален празник
Ден на детето-1 юни
Ден на народните будители – картички за изпращане
Поздравителни картички за Коледа и Нова година
Свети Валентин
Бъдни вечер
Великденска кошничка
Петковден-поздравителни картички
Коледна украса
Рисуване върху лице
Схеми на бродерии за момичета
Картинки за принтиране и оцветяване – Цветница
Гергьовден-картинки за оцветяване
Великденска картичка
Коледна картичка
Витлеемска звезда
Лабиринт с дядо Коледа

Изпратете своя коментар за: "Първи април – ден на шегата"