Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Защо вали дъжд?ОТКЪДЕ ИДВАТ ОБЛАЦИТЕ И ЗАЩО ВАЛИ ДЪЖД?

След дъжд всички намокрени предмети-дървета,трева, къщи бавно или бързо, взависимост от това дали времето е слънчево и горещо или влажно и студено, изсъхват. Къде отива водата ?

  • Поставете голяма чиния с малко вода в нея на слънчев прозорец да престои няколко часа. Какво става? Водата е изчезнала.
  • Поставете две чинии на прозореца, но едната засенчете с книга. Проверете след няколко часа. Какво е станало? В засенчената чиния е останала вода, а в другата –не. Защо?
  • Изрежете няколко тънки ленти от целофан.Дръжте ги в ръцете си над радиатор или печка. Какво става? Лентите се издигат нагоре.
  • Защо става така? Когато водата изчезва от чиниите, тя се превръща в малки капчици, които ние не виждаме. Водните капки отиват във въздуха-това е изпарение. Влажният въздух, който съдържа водни пари при топло време  се издига и ги отнася на небето. Но там е много по-хладно и затова капчиците се съединяват и образуват по-големи капки , които се натрупват в облаци.
  • Напълнете купа с гореща вода.Подръжте студена чиния около минута над купата. Обърнете я. Чинията е покрита с водни капки.
  • Защо става така?Когато топъл въздух с много водна пара се допре до нещо студено, капчиците от парата се събират в по-големи. Това се нарича кондензация. Така и водните пари от облаците, ако срещнат студен въздух, се събират в по-големи и на земята пада дъжд.
  • Понякога сутрин виждате по тревата и листата  роса. Тя се образува от водните пари на въздуха, когато през нощта той е изстинал. Ако е още по-студено водните капки замръзват и се образуват слана и скреж.Вижте още:


КАК ЛЕСНО ДА НАДУЕТЕ БАЛОН ?
ИМА ЛИ ВОДОНЕПРОНИЦАЕМО СИТО
ФОКУС СЛЕПЕНИ ЧАШИ
НАРАВИ САМ ИГРАЧКА СКУТЕР
Главоблъсканици-помисли!
ФОКУС ТАНЦУВАЩА ТОПКА
Подреди плочките на доминото
Задачи с Домино
Физически опит Електростатична прахосмукачка
Опит с охлювена черупка
Как се образува Дъгата
Танграм-главоблъсканица с картонени фигури
Пърхащи пеперудки
Главоблъсканица с часовник
Експерименти за Деца – Лава в Чаша
Задачи с Клечки
Фокус с хартиена лента
Как да Направим Кристални Украшения за Елха

Изпратете своя коментар за: "Защо вали дъжд?"