Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Живи барометри-птициЧинка-ако тихо, монотонно, без извивки произнася”рю-пин-пин-рю..”-ще вали дъжд. Предусеща го половин ден предварително.

Авлга-гласът и звучи като флейта и може да се възприеме като свиркане на човек,но започне ли да издава резки, приличащи на котешки сърцераздирателни звуци-времето ще се развали.

Чучулига-песента и прилича  на неспирно лееща се струйка на горско ручейче, когато времето ще се оправи.

Славей-ако пее цяла нощ денят ще бъде ведър.

Кукувица-редовното и кукане предвещава топло време.

Синигер-запищи ли –иде зимата.

Ушатата сова(чухал) е нощна птица, но обажда ли се през деня-времето ще се развали.

Врабци-ако седят наежени на ята по земята и се къпят в пясъка- времето ще се развали.Ако при продължително лошо време те изведнъж зачуруликат-времето ще се проясни. Ако се крият под стрехите-ще има буря. Ако прелитат на малки групи от място на място –ще задуха силен вятър. Ако през зимата започнат да събират перца и пух, ще настъпят големи студове. Ако седят кротко по дърветата –ще завали сняг.

Врани-силното им грачене е признак за дъжд или през зимат -сняг. Преди застудяване кацат по върховете на дърветата. Ако ще задуха силен вятър, те кацат на по-дебели клони и главите на всички са в една посока-срущу вятъра.

Лястовици-ако летят високо-на сухо и ясно време е.Летят ли ту нагоре, ту надолу-времето ще се развали. Докосват ли когато летят с крилата си повърхността на водата –ще завали дъжд. Обяснението е в поведението на насекомите , с които се хранят. При хубаво време сухият въздух принуждава насекомите да се издигат на високо, и лястовицте ги следват. При настъпване на лошо време , насекомите се скриват в тревата и затова лястовиците летят ниско, за да ги ловят. А крилцата на  насекомите натежават от влажния въздух преди да завали дъжд.

Черни бързолети-те гнездят и в града.Понеже се хранят във въздуха, ако се влоши времето, насекомите се крият долу на земята, затова бързолетите отлитат в район с хубаво време .Когато продължителните дъждове в селището, където живеят спрат-бързолетите се връщат.

Чайки –зададе ли се буря, те не влизат в морето , а списъци бродят по плитчините на брега.

Предполага се, че особеното устройство на контурните пера  на птиците дава възможност при промяна на атмосферното налягане, те да усещат промяната и съответно да променят поведението си.
Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "Живи барометри-птици"