Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Именни дни-зимни празнициИзберете картичка за изпращане

  • ИМЕННИ.JPG
  • ИМЕННИ.JPG (1)
  • ИМЕННИ.JPG (2)
  • ИМЕННИ.JPG (3)
  • ИМЕННИ.JPG (4)
  • ИМЕННИ.JPG (5)
  • ИМЕННИ.JPG (6)
  • ИМЕННИ.JPG (7)
  • ИМЕННИ.JPG (8)

Моля въведете своето съобщение тук

Българският традиционен календар от Коледа до края на януари е богат с редица празници- именни дни и други водещи началото си още от езическият период на народа.

Н а 27 декември се чества Свети Стефан.Той е наречен от Църквата Първомъченик. Свети Стефан е създател на първата християнска община-бил е архидякон в Ерусалимската църква.Юдеите завидели на почитта и успехите му в общността и го пребили с камъни.На Стефановден в някои райони на България се извършва обичаят ладуване-момите гадаят за своя бъдещ съпруг.На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефанка и производните им имена. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

На 1 януари Православната църква почита Свети Василий Велики. Свети Василий е символ на милосърдието,християнската любов и прошка към ближния. В българската традиция празникът се нарича още Василица или Сурваки,Сурва и освен имен ден на Васил и сродните имена, рано сутрин децата обикалят със сурвачки и благославят за здраве и берекет през годината.ГЛАВНО МЯСТО НА ОБРЕДНАТА ТРАПЕЗА ЗАЕМА БАНИЦАТА С КЪСМЕТИ, паричка и дрянови пъпки.

На 6 януари православните българи отбелязват празника Кръщение господне,по-популярен като Йордановден,Богоявление или Водици.Смята се, че на този ден Исус Христос се е явил пред Йоан Кръстител, който заявил: „Аз имам нужда да се кръстя от тебе, а ти ли идваш при мене?“.Свети Дух слязъл като гълъб и възвестил:  „Този е моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение.“

Много емоционален е обичаят водосвет -свещеникът хвърля кръста във водоем.Най-смелите мъже се хвърлят в ледените води за честта да извадят кръста.Именници са Йордан,Богдан,Божидар и с производните от тях имена.

На Ивановден- 7 януари именници са повече от 150 хил.български граждани с имената Иван,Иванка,Иво,Ива и произлизащите от тях осъвременени имена.

Празникът е посветен на Свети Йоан Кръстител, наречен още Предтеча, защото проповядвал идването на Иисус.Българските обичаи за този ден са характерни с обредното къпане на именници,младоженци,моми и ергени.На този ден младите семейства отдават почит на своите кумци(кръстници).Ивановден е смятан и като празник на побратимството.С него се затваря коледният цикъл от традиционни народни  обреди и обичаи.

На 8 януари е големият „женски” празник Бабинден. Той е посветен на „бабите” –народните акушерки от миналото и на родилите през годината жени .Характерен е ритуалът „поливане”-сутринта младите майки с калъп сапун,котле с прясна вода, в която е натопен босилек и нова кърпа са отивали при „бабата”,която им е помагала при раждането.Жените ритуално поливали на акушерката да си измие ръцете и след това я дарявали. На обяд всички се събирали в дома на „бабата” и шумно празнували .След обяд с много веселие и шеги извеждали”влечугали” бабата за обредно изкъпване в реката или на чешмата.Много мъже си патели от грубите закачки на жените от шествието.В наше време празникът започна да се възприема като ден на всички баби-жените, които имат внуци, а не само като празник на родилната помощ.

На 17 януари се почита паметта на Св.Антоний-Антоновден.Свети Антоний раздава своето богатство на бедните и живее 105 години. Негов духовен наследник и житиеописател е Св.Атанасий.Имен ден имат Антон,Дончо,Тончо,Антония,Донка,

Тонка  и производните женски и осъвременени имена.

На 18 януари се празнува Атанасовден.Народът е считал, че той е повелител на снеговете и ледовете и след неговото преминаване и зимата постепенно си отива .Наричали са този ден „средзиме”.На Атанасовден празнуват Атанас,Наско, Атанаска и др. Антоновден и Атанасовден са професионален празник на ковачите и металоработниците.

Кликнете върху заглавието на статията, за да изберете и изпратите картичка.
Вижте още:


ЖЕНСКИ НАЦИОНАЛНИ КОСТЮМИ
24 май-официален празник
Хелоуин – покани
Никулден-поздравителни картички
Коледа-занимавки
Тодоровден- поздравителни картички
Великденска кошничка
Пързалка за Великденски яйца
Етикети за тетрадки и учебници
Рождество-картинки за оцветяване
Гергьовден-картинки за оцветяване
Шарени великденски яйца
Рисуване върху личица
Писмо до първокласник
Схеми на бродерии за деца
Коледно Светещо Фенерче
Осми Март – Картинки за Оцветяване
Украса за елха

Изпратете своя коментар за: "Именни дни-зимни празници"