Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Тъкане на рамка


Ако искате да изтъчете малки стенни картини или покривчици и нямате станче, може да пригодите дървена рамка от стара картина или огледало. На двете срещуположни страни забийте равномерно на растояние 5-7 мм едно от друго малки гвоздейчета. Насновете здрав памучен  конец и започнете да тъчете като промушвате вълнени конци(вътък) между нишките. Следете всеки конец от основата при последователните редове да бъде например: ако  при първия ред е под вълнената нишка, при следващия- да е над нея, при третия – под нишката и т.н.Уплътнявайте тъканта   след всеки ред с гребен, като  прокарвате зъбите му между нишките на основата .Вместо конци може да тъчете с тесни ленти от остатъци от платове т.е. да направите малки парцалени черджета.

тъкане на рамка

тъкане на рамка-най-простият стан за тъкане

След изтъкаване на изделието, измушете от него двете ламели /двете крайни кръгли пръчки от ляво и дясно/.

Ако нямате подходящи дървени летви, за да си сковете рамка за тъкане, може да си направите такава и като  използвате многослоен твърд картон от кашон.

рамка за тъкане от картон

рамка за тъкане от картон

пана за стена, тъкани на рамка

пана за стена, тъкани на рамка

пана за стена тъкани на рамка

пана за стена тъкани на рамка

Ако сте се пристрастили към тъкането, знайте че се продават малки професионално изработени станчета и може да си закупите такова, за да го ползвате дълго време.


вертикално-тъкачно-станче

вертикално-тъкачно-станче


Вижте още:

ВЕСЕЛИЯТ ТЪКАЧ
Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "Тъкане на рамка"