Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

22 септември-Ден на независимостта на България


По силата на Берлинския договор, България е васално княжество на Османската империя.Макар,че фактически Княжество България провежда независима вътрешна политика, стопанското развитие и международните му отношения са затруднени.

Тридесет години след Освобождението възникват благоприятни външно-политически обстоятелства и княз Фердинанд на 22 септември в църквата „Св.Четиридесет мъченици” обявява независимостта на България и себе си за цар на българите.

В манифеста,подписан от Фердинанд и правителството звучат следните редове:

„…цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.”

Това дело е извършено без съгласието на Великите сили и Турция. Международно признание Царство България получава през април 1909 г.
Вижте още:


ЕКОЛОГИЧНО, ИКОНОМИЧНО, ПРАКТИЧНО
Великденски яйца – картинки за принтиране и оцветяване
24 май-поздравителни картички
Първи юни-Ден на детето-картички
Денят на бащата-картички -за изпращане,принтиране и оцветяване
Голяма Богородица
Хелоуин
Поздравителни картички за Коледа и Нова година
Картинки за картички-валентинки
Коледно настроение
ТРЕТИ МАРТ – поздравителни картички
Оцвети великденски картички
Великден- поздравителни картички
Пързалка за Великденски яйца
Петковден-поздравителни картички
Коледна украса
Украса на великденски яйца
Красиви Елхички от Хартия

Изпратете своя коментар за: "22 септември-Ден на независимостта на България"