Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Кой дълбае пещерите?


В България има много красиви пещери и лятото е най-подходящото време да посетите Леденика,Магурата,Съева дупка и др. А как са се образували те? С един лесен опит може да разберете химичния процес, при който скалите( веществото калциев карбонат) се разтварят.

  • Сложете в малко шишенце калциевия карбонат получен като корица върху варната вода при разтваряне на яйцето в оцет.Добавете вода до средата на шишенцето.
  • В друго шишенце сложете ситно счукани парценца мрамор или бели камъчета (варовик) и черупки от няколко яйца.На тапата  пробийте отвор през, който да минава пластмасова тръбичка. Залейте варовика и черупките с оцет.
  • Пъхнете другия край на тръбичката до дъното на шишенцето с калциевия карбонат. За кратко време той ще се разтвори.
  • Какво става? По тръбичката от второто шишенце след заливането на съдържанието му с оцет преминава въглероден диоксид. Той се разтваря във водата на първото шишенце. Под въздействието на въглеродния диоксид и водата  калциевия карбонат в първото шишенце се променя в друго вещество(кисел калциев карбонат), който е разтворим във вода.
  • Така и в природата под въздействие на водата, в която има въглероден диоксид, варовикът на скалите бавно се разтваря и макар и незабележимо за нас, пещерите с времето стават все по-големи.Вижте още:


НАПРАВИ ПОДВОДЕН ВУЛКАН
Опит ВОДНА РОЗА
ЗАХАРНИ КРИСТАЛИ
Виждат ли се звуците - ЗВУКОВИ ПРЪСТЕНИ
НАПРАВИ СИ ПЕРИСКОП
НАПРАВИ ПАРАШУТ
ФОКУС РАЗМЯНА НА МЕСТАТА
НАПРАВИ ДЪЖД В ЧАША
ОПИТ С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА
СТРАНЕН ПУМПАЛ
Геометрична главоблъсканица
Как да направим белите монети златни? Помедняване
Как една Една свещ да гори с два или три пламъка
Химически опит Каменни цветя
Оптични илюзии
Химически опит ПРОМЯНА НА ЦВЕТА
РЕАКТИВЕН МОЛЕКУЛЕН ДВИГАТЕЛ
Пърхащи пеперудки

Изпратете своя коментар за: "Кой дълбае пещерите?"