Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Щори от хартия

Слънцето вече пече много силно.  Ако желаете ,с малко усилияможете да изработите щори от хартия за неголям прозорец.

Ширината на листа трябва да е равна на ширината на прозареца, дължината с 1/3 повече от височината на прозореца.Щората може да се изработи и от подходящ плат. Тогава гънките, освен с изглаждане, може да  фиксирате  с тесни тигели минати на шевна машина.

  • Започва се с нагъването на хартията .Разстоянието между гънките трябва да е 4-5 см. За да не се получи изкривяване, добре е линиите на сгъвките да се очертаят предварително с молив и линеал. След нагъването се пробиват отвори във всички гънки по две успоредни вертикални линии на разстояние 15 см от страничните ръбове. Отворите се правят със замба с диаметър съобразен с дебелината на връвта.
  • Изработват се три чамови летвички. Двете долни трябва да са много тънки, но достатъчно тежки, за да може щората да се спуска под действие на тяхното тегло(примерна дебелина 5-6 мм ,ширина 1,5 -2см и дължина равна на ширината на щората).Долните летвички се залепват от двете страни на долния край на хартията .Горният край на хартията се залепва за третата (голямата летвичка).
  • Третата летвичка трябва да е доста здрава, защото на нея виси щората. Дължината и трябва да е еднаква с ширината на нишата на прозореца,да е   широка 2-3 см и да е дебела 1,5-2 см. В нея се правят три отвора, през които да преминават вървите.За да не се протриват вървите, отворите се парафинират.
  • Горната летвичка лежи на две изрязани от шперплат планки, които се заковават за страничните стени на нишата на прозореца.
  • Двете върви се залепват за долната летвичка, провират се през отворите на щората и през двата отвора на третата летвичка. След това и двете върви заедно се провират през третия – крайния  отвор и   се завързват на възел.След възела двойната връв трябва да е дълга приблизително колкото е височината на прозореца. В долния и край се завързва някакава тежест. Като дръпнете  двойната- връв щората се вдига.Като я отпуснете-щората пада и закрива прозореца.Вижте още:


ГОРЯЩА ЗАХАР И КАРАМЕЛ
НАПРАВИ ПЛУВАЩИ МАГНИТНИ ПАТЕНЦА
ЗА 10 МИНУТИ -ОТ СТАРО-НОВО
Тъкане на рамка
Намери половинката
Подаръци за Осми март изненада
Пързалка за Великденски яйца
Лексикон за деца-цветен вариант
Фея на зъбките
Забавна играчка от картон „Клоун-жонгльор“
Свети Валентин – кутийки за подаръчета
Цвете от хартия
Мишле от балон
Апликации със сухи листа
Килимче за домашния любимец
Фокус"Залепване на предмет за ръцете"
Летни занимавки за деца
3 – d Квилинг

Изпратете своя коментар за: "Щори от хартия"