Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

ВЕСЕЛИЯТ ТЪКАЧ

Има приказка за веселият храбър  шивач, а ти стани „веселият тъкач“ . Много е лесно и интересно.

Тъкачеството е един от първите занаяти на човечеството. Устройството, на което се извършва се нарича „стан“ и хората в хилядолетната си история постепенно са го усъвършенствали.

проста сплитка - лито

проста сплитка - лито

Най-простият стан /вертикалният/ се състои от рамка върху, която на равни разстояния се опъват здрави конци /основа/, между които напречно се промушват други конци/вътък/. Така се получава здраво преплитане на конците /сплитка/, която изгражда платното.

най-простият стан за тъкане

най-простият стан за тъкане

Как да направим сами стан за тъкане от подръчни средства?

Предлагания стан е по-усложнен от показаната по-горе рамка. Той има „нищелки“, които позволяват местата на нишките на  основата да се сменят и да се тъче платно със сложна сплитка и има 2  „кросна“, което дава възможност да се изтъче платно много по-дълго от дължината на рамката.

Необходими материали:

Кутия за обувки от дебел картон, още дебел картон, два цилиндъра от алуминиево фолио или кухненска хартия, четири големи кръгли ластичета, тиксо, лепило,вълнени конци.

Изпълнение:

 • Изрежете двете страни на кутията , както е показано на фиг.1.
 • Отрежете парче картон с дължина равна на ширината на кутията и височина около 9 см.
 • Прегънете на половина парчето картон .Прекарайте две линии-едната на 0,5 см от прегъвката , а другата- на 2 см. Маркирайте всеки половин сантиметър по дължината на двете линии и разчертайте картона както е показано на фиг.2.
 • Срежете картона по линиите- първо по прегъвката.След това срежете по всички вертикални линии като внимавате- късите до линията отстояща на 0,5 см от прегъвката, дългите до линията отстояща на 2 см от прегъвката (фиг.3).
 • Сгънете всички срязани парченца назад и ги залепете с тиксо по дължината  на картона(фиг.4).
 • Залепете с ленти тиксо по прегъвката и от обратната страна на картона.Изрежете парченцата тиксо, които преминават над празните места на картона.Така ще получите нищелковата рамка (фиг.5). Поставете я напряко по средата на кутията (фиг.6.).
 • Отрежете цилиндрите с дължина с около 1 см по- дълги от ширината на кутията.С помощта на цилиндрите очертайте върху картона четири кръга. Изрежети ги малко по-големи от начертаните. Залепете по един кръг към всеки отвор но цилиндрите(фиг.6).
 • Отрежете конци с дължина около 50 см, толкова , колкото са отворите в нищелковата рамка.Завързвайте всеки конец около първия цилиндър и промушвайте другия му край през съответстващия отвор в нищелковата рамка. След като прекарате всички конци навийте ги заедно около втория цилиндър и ги залепете с тиксо  към него(фиг.7). Впримчете по две ластичета и ги закачете за двата края на всеки цилиндър.
 • Изрежете совалката с форма както е показано на фиг.9. Намотайте върху нея дълъг конец и завържете свободния му край за първата нишка на стана.
 • Натиснете нищелквата рамка надолу и прекарайте совалката между вълнените нишки(фиг.10).Притиснете добре прокараната нишка с подходящ по размер гребен за коса или със самата нищелкова рамка. Повдигнете нищелковата рамка и проврете совалката в обратна посока.Пак притиснете с гребен към изтъканата част . Повтаряйте описаната последователност докато
  изтъчете цялото платно.Така може да изтъчете подложки за топли съдове, покривчици за сервиране, шалче, колан или разноцветни парчета,от които след съшиване да получите одеялце.

Изтъчете оригинални пана от вълнени конци за украса на стената:

стенни пана, тъкани на хоризонтален стан

стенни пана, тъкани на хоризонтален стан

Вижте и друг  по-лесен начин на тъкане:

Тъкане на рамка
Вижте още:


ИСУС
Подаръци за първокласници-кошничка за бонбонки
Играчки от хартия
Покани за коледно-новогодишни празненства
ИГРА"СЪСТЕЗАНИЕ С ЧЕРВЕЙЧЕТА"
Кума Лиса от картон
Подвижни игри навън
Поздравителни картички за детски учителки
Направете моливници за подарък на ученици
Свети Валентин-кошнички за подарък
Картинки за принтиране и оцветяване – Цветница
Празник на здравния работник
Мишле от балон
Подарък за Осми март
Летни занимавки за деца
Какво да Направим от Кутии за Мляко и Сок
Красиви Елхички от Хартия
Как да изплетем гривна на приятелството?

Изпратете своя коментар за: "ВЕСЕЛИЯТ ТЪКАЧ"