Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

ФОКУС МАГИЧНА МОНЕТАТози фокус, както всеки друг, се основава на науката. Като го направите , лесно ще си научите урока за свойствата на светлината.Преди да поканите зрители ,направете едно самостоятелно упражнение.

Необходими материали:

Непрозрачна пластмасова или порцеланова купа, вода, 1 монета. Изпълнеение:

  • Сложете монетата в центъра на дъното на купата.
  • Седнете на стол край масата и преместете купата на такова разстояние , от което няма да виждате монетата.
  • Без да променяте мястото си с протегната ръка започнете да наливате бавно вода в купата .Чудо- монетата се появява пред очите ви.
  • Какво се случва? Когато купата е празна, ръбът и ви пречи да видите монетата. След като налеете достатъчно вода, вие я виждате , защото водата пречупва светлината и изображението на монетата се явява над ръба на купата.
  • Забелязали ли сте, че предметите на дъното на реката или басейна изглеждат по-близко, отколкото са в действителност? Причината е същата-пречупване на светлината .А забелязали ли сте, че сламката в чаша с вода или прозрачен сок изглежда счупена на две части? Защо е така? Вече можете сами да си обясните.Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "ФОКУС МАГИЧНА МОНЕТА"