Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

НАПРАВИ ДВУЦВЕТНО ЖИВО ЦВЕТЕВиждали ли сте цвят от роза наполовина червен и наполовина син?Не. Защото в природата такива няма.Но вие сте вълшебници и можете да „отгледате“ и такива рози, маргаритки или пък синьо или червено кокиче. Нужни са ви търпение и малко познание .

В две малки шишенца пригответе силен разтвор от различни боички –например червена и синя.Вземете едно бяло цвете , например бяла роза, лале , хризантема, маргаритка или друго.Разцепете внимателно с ножче стъблото му на две части по дължина и всяка част потопете в различно шишенце.След няколко часа или ден бялото цвете ще се оцвети наполовина в червено и наполовина в синьо.Благодарение на осмозата боядисаните течности се изкачват по проводящите тъкани на цветето и го оцветяват.

Впечатляващ син букет може да направите по следния начин:

  • Направете малко букетче от цветя от бяла хартия. Ако не знаете как да ги направите , потърсете материали по тази тема в сайта.
  • Пригответе малко лепило от бяло нишесте. Става много лесно. Първо разбъркайте 1 лъжичка нишесте с 1-2 лъжички вода в порцеланова чаша. След това, като бъркате непрестанно, добавете постепенно гореща вода, докато получите гъста прозрачна кашица.
  • Намажете с четка листчетата на цветята от букетчето с лепилото и изчакайте малко да засъхнат.
  • Вземете голям стъклен буркан с капак и на дъното капнете няколко капки йодна тинктура от домашната аптечка.
  • Сложете букетчето от хартиени цветя в буркана и го затворете с капачката.
  • След няколко минути белите цветя ще станат сини.

Причината за тази „магия“ са йодните пари, които се свързват с нишестето, с което сме намазали листчетата на цветята и ги оцветяват в синьо.

На същия принцип може да проверите дали в киселото мляко или друга готова храна е добавено нишесте- капнете йод и продуктът ще се оцвети в синьо.
Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "НАПРАВИ ДВУЦВЕТНО ЖИВО ЦВЕТЕ"