Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

НАПРАВИ СИ ДВИЖЕЩО СЕ ЧОВЕЧЕС малко усилия и сръчност ще  си направите забавна играчка.

А.Необходими материали:две кофички от мляко (или други пластмасови чашки), картон, четири еднакви клечки /напр.дървени шишчета/, две големи игли, сламка за сокове, сол, лепило , тиксо, цветни хартии и боички за украсата.

Б.Изпълнение

  • Очертайте върху картона четири кръга с помощта на дъното на кофичката за мляко.Изрежете двата по точните очертания (фиг.1), а другите два с резерва за залепване към отворите на кофичките (фиг.5).Направете им по един отвор близо до ръба.
  • Прегънете един от кръговете и го срежете по гънката. Залепете по една клечка от двете страни и на двата получени полукръга( фиг.2).
  • Залепете един цял кръг към клечките на първия полукръг, а след това и от обратната страна и на втория полукръг( фиг.3).
  • Забодете по една игла в двата края на клечките .Върху всяка от иглите нанижете по едно парче от сламката.Така ще се оформи витло (фиг.4).
  • Залепете много добре по един картонен кръг върху отворите на кофичките, като едната предварително напълните до горе със сол (фиг.6).
  • От картон направете цилиндър като го навиете плътно около горния край на празната кофичка и го облепите с тиксо. Направете на получения цилиндър два срещуположни прореза до средата му (фиг.7).
  • Поставете витлото в цилиндъра като прекарате иглите през прорезите. Завъртете витлото.Ако се върти трудно, умалете малко кръговете (фиг.8).
  • Залепете здраво с тиксо цилиндъра към горните страни на двете кофички(фиг.9).
  • Нарисувайте, изрежете и залепете ръцете на човечето към иглите. Облепете конструкцията от фиг.8 с цветни хартии и я изрисувайте по желание.
  • Когато солта е в горната кофичка и фигурата на човечето е изправена, солта падайки задвижва витлото, а то от своя страна ръцете.След като спрат да се движат ръцете, трябва фигурата да се обърне , за да почне да се изсипва солта и пак  да задвижи витлото и ръцете.Вижте още:


ЗАБАВНО ТОПЧЕ И ПОДСКАЧАЩА МОНЕТА
ФОКУС С ЛЕД-РАЗРЯЗАН ЛЕД
НАРАВИ САМ ИГРАЧКА СКУТЕР
Опит с охлювена черупка
Направи сам Въртяща се сушилня за дрехи
Ръждясване-химични опити у дома
Как От триъгълник да стане четириъгълник
Есенна картина
Самолетче от щипка и сладоледени клечки
Карти за игра
Батман от картон
Направи цветя за мама за 8 март
Слон и ездачи от хартия
Главоблъсканица с двойки
Модели за квилинг птички
Схеми на бродерии за деца
Апликация петле
Моделиране с природни материали

Изпратете своя коментар за: "НАПРАВИ СИ ДВИЖЕЩО СЕ ЧОВЕЧЕ"