Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

НАРЪЧНИЦИ ЗА РОДИТЕЛИ

Наръчници за родители на деца в 1. и 5. клас

„Добре дошли в 1. клас“ –  https://roditeli.org/static/888a2bb67262e46304547071218c2148/ar-1klas-2021.pdf

„Добре дошли в 5. клас“ https://roditeli.org/static/1029702b4a7213ab2ff7801c16fb6de7/ar-5-klas-2021.pdf

Национален център за безопасен интернет-ПРЕПОРЪКИ относно безопасно провеждане на дистанционно обучение в онлайн среда

Как можете да го получите?

Свали PDF

Свали PDF

СЗО и УНИЦЕФ са превели и адаптирали на български език материали за деца и родители – „Родителство в условия на COVID-19” и книжката „Моят герой си ти – как децата могат да се борят с COVID-19“.

Не е препоръчително децата самостоятелно, без подкрепата на родители, полагащо грижи лице или учител,.да четат книгата „Моят герой си ти – как децата могат да се борят с COVID-19”

Асоциация „Родители“ предоставя на училищата в цялата страна новото издание на наръчника „Добре дошли в I клас, родители“. Наръчникът е безплатен, заплаща се само доставката по куриер, който може да издаде фактура.

Наръчникът съществува вече 11 години, като всяка година съдържанието му се осъвременява и допълва.

Можете да поръчате наръчници, като попълните формата за поръчка на този линк: https://forms.gle/gRk4zyFpWR4xFajJA

Във връзка с писмо на МОН № 9105-283/28.08.2020 г.:

Правила за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа в детската градина, училището и в интернет

  1. Правила за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа в детската градина, училището и в интернет, разработени от Държавна агенция „Закрила на детето“ с участието на експерти от отдел „Киберпрестъпност” към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и с Центъра за безопасен интернет на адрес – https://sacp.government.bg/sites/default/files/SafeNet_DAZD2020.pdf и линк за сваляне на брошурата: https://we.tl/t-xtLMbGDLcS

Наръчник за родители, разработен от Асоциация „Родители“ достъпен на адрес – https://drive.google.com/file/d/19FPprH5evfjvAOG3q48QtgWmod6u1kBM/view?usp=sharing

Кампания на Държавната агенция за закрила на децата

„Общувай разумно в интернет!“

На интернет страницата на ДАЗД  /https://sacp.government.bg/

в  рубриката „Децата в информационното общество“ е публикувана информация и линк към приложението “Protect Your Kid” / http://protectyourkid.bg /. Приложението е създадено на български език за Андроид телефони и таблети и позволява на родителите да контролират времето, което детето им прекарва в социалните мрежи, както и да ограничават достъпа до подходящо онлайн съдържание. То съдържа GPS функция, посредством която родителят може да се информира за местоположението на своето дете по всяко време.

В същата рубрика е публикувана и полезна информация как родителите могат да упражняват контрол върху съдържанието, което децата им достъпват в интернет и по този начин да ги предпазват от рисковете и опасностите във виртуалната среда.

Линк към интернет страницата на Центъра за безопасен интернет    https://www.safenet.bg/bg/

препраща към информация за основните рискове и опасности за децата в интернет и как можем да им се противопоставим.

Наръчник за родители „Добре дошли в детската градина, родители!“ -Изданието можете да откриете в електронен вариант ТУК.

Наръчник за родители на първокласници -„Добре дошли в училище, родители“ от ТУК.

Наръчник за родители на петокласници Можете да изтеглите електронна версия на наръчника от ТУК.

За безопасен интернет

- наръчници за родители:

Грамотни деца в дигиталната ера: Компас за родители. Кратък наръчник за родители с насоки как да помогнем на детето си от ранна възраст да развива дигитално-медийната си грамотност, за да позва интернет по-безопасно и полезно.

Как да не загубим детето си във виртуалния свят: Наръчник за родители на деца в предучилищна възраст и начален курс на образование.

10 мита за „страшния“ интернет: Книжка за родители с най-разпространените погрешни схващания за децата и онлайн света. Отговори на въпросите: кога детето за пръв път да седне пред компютъра; губи ли си времето пред компютъра; интернет пречи ли на ученето; има ли зависимост от интернет; педофилите ли са основната опасност онлайн; децата отучват ли се от реално общуване; игрите с насилие правят ли децата агресивни; безобиден ли е онлайн тормозът; компютърът или мобилния телефон ли е по-опасен; трябва ли децата да ползват социалните мрежи.

На „ти“ ли сте с мобилните телефони?: Наръчник за родители по темата за мобилните телефони, мрежи и приложения. Той предлага на родителите отговори и решения, които могат да им помогнат да подготвят децата си за отговорна и безопасна употреба на мобилни устройства. Брошурата е изготвена така, че да улесни родителите в търсенето на конкретни отговори по теми и да ги ориентира как безопасно да откриват нови медийни светове заедно с децата си.

Готови ли сме да говорим с децата си за интернет: Книжка със съвети за родители как да общуват открито и конструктивно с децата си за интернет. Съветите покриват темите за търсене на информация, общуване с други хора, намаляване на рискове, правила за безопасност и други въпроси, важни за създаване на безопасен достъп на децата до интернет.

-наръчници за учители:

„От дигитална компетентност към дигитално гражданство“ – наръчник за ранно развитие на дигитално-медийна грамотност у деца 1-4 клас, съдържащ 7 разработени тематични интерактивни занятия.

Интернет и ранната сексуализация: Насоки за превантивна работа с деца и младежи за учители и други професионалисти.

Наръчник „Деца, родители и учители срещу езика на омразата“: Наръчникът съдържа 10 примерни теми, които могат да се използват за работа с деца 1-4 клас в часовете по различни предмети.

Учебна тетрадка „Деца, родители и учители срещу езика на омразата“: Тетрадката съдържа забавни задачи за децата, чрез които да се задълбочи разбирането им за различията и толерантността.

Доклад: Методика за противодействие на езика на омразата в начален курс на образованието: Аналитичен доклад, представящ методиката „Деца, родители и учители срещу езика на образата“, изводите от нейното пилотно прилагане в над 10 различни училища и препоръки към образователните институции.

Онлайн тормозът: Наръчник за учители, разработен в рамките на международния проект TABBY (Оценка на опасността от агресивно поведение на подрастващите в интернет). Наръчникът ще помогне на учители, педагогически съветници и директори да идентифицират рисковите фактори и да направят правилна оценка на онлайн-тормоза, онлайн-заплахите и секстинга и да предприемат адекватни предпазни мерки, за да защитят потенциалните жертви на такова вредно поведение.

Училището кани бащата - началото на едно обещаващо партньорство: Наръчникът е предназначен за учители и други професионалисти в сферата на образованието, които са мотивирани да привлекат повече бащи и значими за децата мъже като партньори в дългия процес по формиране и развиване на умения и личностни качества у децата. В наръчника ще намерите информация за ползите от ангажирането на бащите в живота на децата, най-често срещаните бариери пред мъжкото включване, както и подходящи и изпробвани в български училища дейности за включване на бащите.

-наръчници за тийнейджъри:

Другият речник за Интернет: Основен курс за млади хора и ултимативен отговор на въпроса „Колко зная за Интернет?“. Най-важното за селфито, секстинга, колекционерите, онлайн тормоза, фейковете, хейтърите и троловете, паролите, геолокацията, настройките за сигурност, торентите, пазаруването, игрите и всички други важни за младите хора неща, които никой преди не се е сетил да събере на едно място.

Рисково поведение в Интернет и трафик на хора: Наръчник за обучители на връстници: Методически наръчник за младежи и девойки на възраст от 15 до 18 години, подготвени да работят като обучители на връстници. Наръчникът ще им помогне за разработване и провеждане на обучителни сесии с други млади хора и деца. В него са представени накратко основните теми, по които могат да бъдат провеждани обучителни сесии, случаи от реалната практика на центровете за безопасен интернет и примерни задачи за групова работа.

Книга за деца и младежи “Никой няма да те нарани“ за целите на превенцията на агресията и насилието

Наръчник за спешна психологическа помощ при деца в критично състояние

Коментарите са затворени.