Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Как да изплетем гривна на приятелството?


Лятната ваканция е време за отдих, за лагери и екскурзии, за почивка на море и планина, за гостуване на село и създаване на нови познанства и приятелства. Изплетете и подарете гривни от конци в знак на дружба и дълготрайна връзка с новите ви приятели.

Традицията да се  подаряват и носят плетени от разноцветни конци гривни в знак на приятелство и побратимяване идва от   древната култура на индианците ацтеки. През шестдесетте години на миналия век тази традиция  е възобновена от хипитата и е жива и днес.  Освен знак за дружба индианците са смятали  гривната от конци и за амулет, който предпазва от зло и нещастия  приятелят, на когото е подарен.

За да получите плетена гривна с достатъчна дължина и за завързване, най- добре е дължината на конците, които сплитате да е 80-90 см. При плетенето се използва техника „макраме“ и си служим с ляв и десен възел, които се връзват по два един след друг по начина показан на картинката.

Ще ви представим няколко начина на изплитане на гривна. Имайте пред вид, че ширината на гривната зависи от броя и дебелината на конците, които използвате. Най лесно ще изплетете гривните, ако закрепите горния край на конците с безопасна игла върху задната част на тапицираната облегалка на стол, който сте поставили пред себе си.

Първи начин-Гривна „Рибя опашка“

Това е най-лесната за изплитане гривна.

Вземете пет цвята конци с дължина около метър, прегънете ги на две, завържете ги заедно на възел, защипете възела с безопасна игла и ги подредете конците симетрично /огледално/ по цветове в две групи лява и дясна така:

5 4 3 2 1           1 2 3 4 5

Вземете най-десния конец №5, прехвърлете го над останалите четири в ляво и го пъхнете в средата. По същия начин прехвърлете левия конец №5. Двата конеца се кръстосват в средата, така че левият конец да мине в дясно, а десния в ляво.Продължете по същия начин да кръстосвате следващите по ред  конци с еднакъв цвят- десните на ляво, а левите на дясно. След като извършите една пълна ротация на всичките цветове моделът“рибя опашка“ ще започне да се откроява. Продължете така, докато изплетете гривна с желаната от Вас дължина.

Втори начин:Гривна“Райе“

Може да изплетете гривна с вертикални или диагонални райета.

Подредете конците по цветове, така както искате да са подредени райетата. Работете от ляво на дясно, като отначало с първия конец вържете върху всички следващи го конци леви възли и изплетете едно райе. Първият конец ще се окаже последен в дясно. После пак от ляво на дясно вържете с втория конец леви възли върху всички следващи го конци и ще получите второто райе . Продължете така и с останалите по ред конци, докато изредите всичките пет. Повтаряйте цикъла на описаните по горе действия , докато получите гривна с желаната от вас дължина.
За да получите диагонални райета, или в първия ред връзвайте възлите върху третия, четвъртия и петия конец по-надолу, или вместо по два последователни, вържете върху тях по три възела и последния четири възела.

Трети начин:Гривна „Шеврон“ . Това е гривна с шарки на стрелички.

1.Вземете 4 различни конеца с дължина около 180 см, прегънете ги на две и вържете заедно във възел.Закрепете възела и подредете конците в лява и дясна група огледално по цветове така: 1 2 3 4    4 3 2 1.

2.Започнете да плетете от ляво на дясно,  като с първия конец вържете двойни леви възли върху конци №2,№3 и №4 от лявата група.

3. Сега преминете от дясно и с десния конец № 1 вържете десни двойни възли последователно върху десните конци №2,№3 и №4.

4. Двата конеца №1 се оказаха в средата на гривната и ги вържете заедно с двоен възел.

5. Повторете стъпките  от 2  до  4, последователно със следващите крайни конци, т. е. №2, №3 и №4 и после повтаряйте целия цикъл, докато получите гривна с нужната Ви дължина.

Четвърти начин:Гривна с украса „Ромб“

Пети начин:Гривна с украса“Сърце“

Шести начин: Гривна -синджир от халки

КАТО ИЗПОЛЗВАТЕ НЯКОЯ ОТ ПОКАЗАНИТЕ ТЕХНИКА, ОСВЕН ГРИВНА, МОЖЕ ДА ИЗПЛЕТЕТЕ И ЛЕНТА ЗА ГЛАВА ЗА СЕБЕ СИ ИЛИ ЗА СВОЯ ПРИЯТЕЛКА:

Вижте още:


Коментарите са затворени.