Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Как се рециклират отпадъците?КАК СЕ РЕЦИКЛИРАТ ОТПАДЪЦИТЕ? ЗАЩО СЕ ПРАВИ?

Представете си: морето и реките замърсени с  пластмасови опаковки и нефт, без водорасли, риби и други морски животни. Планините без дървета, диви плодове и билки. Равнините без треви, полски цветя и пеперуди. Небето без птици. Почвата замърсена с отровни химикали. Около градовете огромни пространства, затрупани със сметища. Въздухът замърсен с въглероден диоксид и други отровни газове от колите и комините. Продължителни суши и пек, а после бури и наводнения. Ужасна картина, нали? Ако човечеството не се опомни и не вземе мерки, ще  стигнем до нея. За да опазим общия за цялото човечество дом-планетата Земя, трябва всички-и малки и големи, да сме отговорни и пестеливи. Да пестиш не значи да се лишаваш от нужните неща, а само да не използваш  повече, отколкото ти е нужно Народът ни има поговорка”Капка по капка става вир”- така , че големите цели се постигат с малки , но постоянни стъпки. Какво може да прави всеки ден всяко дете, за опазване на природата и живота на планетата?

  1. Пестете електрическата енергия, като гасите лампите, когато излизате от стаята. Изключвайте електроуредите: телевизор, компютър, печка, дори зарядното за мобилния телефон и таблета, когато не ги ползваш.
  2. Пестете водата. Когато си миете зъбите, не оставяйте чешмата да тече постоянно. Затваряйте крана, докато търкате зъбите си с четката и го отворете отново, когато ги изплаквате. Ако се къпеш под душа ще изразходваш по-малко вода, отколкото, ако се къпеш във ваната.
  3. На кратки разстояния, вместо мама или татко да те закарат с колата, движи се пеш или с велосипед.
  4. Старайте се да използвате биоразградими   опаковки и амбалаж, като: плат, хартия, дърво. На пластмасата са и нужни 500 години, за да се разгради, когато е попадне в природата. Когато пазаруваш вместо всеки път да ползваш нови пластмасови  торбички,  носи си използвани или още по-добре дълготрайна пазарска чанта от плат.
  5. Ако у дома ви обикновените крушки не са заменени с  енергоспестяващи, настоявай родителите ти да го направят. Първоначалните по-големи разходи ще се изплатят многократно.
  6. Ако имате градина, убедете родителите си да не използват химически вещества за защита и подхранване на растенията и преминат към биологично земеделие. Как се прави това има много информация и понеже такова земеделие изисква много повече работа, включете се и помагайте според  силите си.
  7. Когато използваните  хартия, стъклени буркани и шишета, пластмасови чаши и бутилки или метални консервни  кутии се преработят в нови, се спестяват енергия и суровини, и не се замърсява и унищожава природата на планетата. Ако родителите ти не изхвърлят боклука разделно, защото  са много заети, прави го ти. Като ги разделяме и изхвърляме в точните контейнери, те ще бъде преработени по-нататък в нови полезни неща т.е. ще бъде рециклиран.

Ето как се преработва и в какво се превръща разделно изхвърления боклук:

Кликни върху картинката!
Вижте още:


Коментарите са затворени.