Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Рисуване върху мокър листМного лесно може да нарисувате красиви пейзажи с есенни или пролетни(цъфтящи) дървета, като използвате техниката „мокро върху мокро” т.е. рисуване с мокри акварелни бои върху мокър рисувателен лист.  Изображенията се получават с леко размити контури и рисунката изглежда по-близка до действителността. За целта са ви нужни: дебел рисувателен лист за акварел, непромокаема твърда и равна подложка, акварелни бои, четки за рисуване, пластмасови сламки,чашки за вода, гъба за попиване на водата и памучен парцал.

·        Натопете рисувателния лист в подходящ съд с вода и го дръжте там около 10 минути

·        Разтворете в малки чашки или бурканчета от бебешка храна от всички цветове бои, каквито искате да имате в рисунката, или най-малкото от трите основни цвята(жълт, червен и син). Добавяйте боя и разбърквайте , докато получите цвят с желаната от вас наситеност, като пробвате на парче хартия.Имайте пред вид, че при нанасяне върху мокрия лист и последващо изсъхване на рисунката, цветът ще се окаже малко по-блед.

·        Извадете листа от водата и го сложете ,с грапавата страна отдолу,  върху подложката. Оберете излишната вода със суха чиста гъба, като същевременно разглаждате листа, така че да няма бръчки и въздушни мехурчета под него.

·        С по-широка четка , като топвате в разтворената боя, първо нанесете фон или например нарисувайте небето. Измивайте в буркан с чиста вода четката след ползването на всеки цвят и я избърсвайте в памучния парцал.

·        За да нарисувате стъблата и клоните на дърветата с четка( или малка лъжичка) капнете голяма капка кафява или черна боя в края на листа и започнете да духате през сламката въздух, така че боята да се разтича нагоре и на страни.

·        За да довършите рисунката, с по-тънка четка слагайте малки розови петънца по клоните( за цъфтящо дърво) или петънца в жълто, червено и кафяво( за есенно дърво).

·        Според сезона на пейзажа нарисувайте с по-широка четка зелена трева  или окапали сухи листа на земята.

рисуване върху мокър лист

рисуване върху мокър лист

Вижте още лесни методи за рисуване:

Рисуване с гваш

Рисуване със солено тесто

Рисуване с пръсти и длани

Зимна картина

Зимни картини-нарисувай!

Слънчева картина

Ефектна картина

Пейзажи за оцветяване

Пейзажи за оцветяване
Вижте още:


Свържи точките-картинки за отпечатване и оцветяване
Числата от 1 до 10-свържи точките и оцвети
Шаблони за рисуване и апликации
Рисуване с пръсти и длани
Есенна картина
Повтори,пиши,оцвети и учи английски език
Брой и пиши числата
Оцвети и напиши липсващите букви
Геометрични фигури
Облечи моделите
Рисуване на лице клоун
Рисуване по квадрати
Рисуване върху детско лице -принцеса
Ефектна картина
Развиване концентрацията на вниманието
Дорисувай картинките
Рисуване куче
Рисуване по метода зентенгъл

Коментарите са затворени.