Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Усещането за студ и топлина-опит у домаВсички знаем, че човешкото тяло отделя топлина. Тя например затопля студените завивки на леглото . За 24 часа човек отделя толина достатъчна да доведе до кипене 33 литра ледена вода. Ако тази топлина   се задържи в човешкото тяло за едно денонощие , ще настъпи смъртта на човека.

Ако измерите температурата в стаята и я сравните с температурата на въздуха точно над главата си –ще видите, че там  тя е по-висока с около 1 градус.Причината за това е топлината от тялото ви,която затопля въздуха под дрехите и той като по-лек образува сфера от по- топъл  въздух  около човешкото тяло.

Човек изпитва студ,когато температурата на кожата му спадне под 30 градуса, на стъпалата под 28 , а на ушите под 25 градуса.

Състоянието на кожата влияе върху усещанията ни.

Направете следния лесен опит:

Пригответе три съда, единият със студена, вторият с топла вода, а третият с хладка(със средна температура ) вода.Потопете едновременно лявата си ръка в топлата вода, а дясната в студената. След минута потопете и двете си ръце в третия съд.

Изненада-за лявата ви ръка хладката вода е студена, а за дясната-топла.
Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "Усещането за студ и топлина-опит у дома"