Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Живи барометри


Какво ще е времето?- можем да предскажем по  растенията

Метеорологичните станции и синоптичните прогнози съществуват от малко повече от век.А как хората са предсказвали времето преди това? Във вековният опит на човечеството са се натрупали много наблюдения върху заобикалящият жив свят и хората са се ориентирали за времето след ден, два и дори повече  по поведението на животните, птиците, цветята и дърветата.

В парковете и градините много често могат да се видят красивите  цветя кани с яркочервени или жълти цветове. Немците ги наричат ”дъждовно дърво”, защото ако сутрин по листата им има капчици вода, през деня непременно ще вали. Сред плачещите дървета се откроява кленът.Дори 3-4 дни преди дъжд там, където дръжките на листата му се закрепват за клоните ,се появяват капчици вода.

Тайната на „плачещите” преди дъжд растения е много проста. Част от водата, която те изсмукват с корените си ,се изпарява през листата. Колкото по-сух е въздухът, толкова повече вода се изпарява през листата , но когато вздухът е влажен, както е преди дъжд, в листата се натрупва излишна вода, която се отделя във вид на капчици.

Други растения клюмват преди дъжд-невен, горска теменужка, детелина, рози, шипки,глухарче,магарешки бодил,къпина и мн. други.Те не отварят цветовете си в очакване на дъжда.Така тези растения предпазват цветния прашец от измиване от дъждовете.

Силни синоптици са елите-те отпускат клонките си преди дъжд и ги вдигат преди ясно време.Способността да реагира на промените на времето запазва и сухата елова клонка. Тя трябва да се отреже с част от стъблото, да се обели кората, да се закрепи към някаква опора и барометърът е готов. Добре е клончето да е дълго поне 30 см, за да е по-видимо отклонението.Принципът е следния-в сухо време вътрешните кръгове на стъблото изсъхват и клончето се изправя, във влажно-стъблото набъбва и клончето увисва.Този самоделен барометър предсказва промяната на времето 8-10 чааса преди да е настъпила.
Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "Живи барометри"