Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Живи барометри-риби и животни


С голям усет за времето се отличават някои риби, дори аквариумните. Ако рибките в аквариума плуват под самата повърхност на водата, времето ще се развали, ако се ровят в пясъка на дъното –времето ще е хубаво.

Едни от най-компетентните барометри са жабите. При предстоящо хубаво време, те са във водата, защото на сухия въздух кожата им съхне и това пречи на кожното им дишане.Преди разваляне на времето- излизат на сушата и скачат по брега.

Котките и кучетата придружават човека от хилядолетия и той е натрупал много опит в тяхното наблюдение.Ако котката ближе тялото и опашката си-на лошо време е. Ако мие муцунката си и ближе лапите си –времето ще е ясно. Ако крие муцунката си –на студ е, ако драска по стената –времето ще се развали, ако спи с корема нагоре-на затопляне е.

Няколко часа преди буря, когато на небето още няма нито едно облаче, копривните пеперуди се прибират на сушина, закачат се с крака за тавана или греда и остават да висят с крилата надолу, докато времето се изясни. Водните конче преди буря се събират на ята  и нервно летят ниско над земята.

Ако сутрин пчелите не излитат от кошера,стоят там и бръмчат , след 7-8 часа непременно ще завали. И обратно-небето е мрачно, а пчелите енергично летят и не се крият-значи няма да завали, а ще се проясни.

Инфразвуковите трептения, които възникват в района на бурята на стотици километри от мястото , където се намират медузите, се възпримат много точно от техните равновесни органи и усещайки приближаването на бурята, те се отдалечават от брега, за да не загинат в прибоя.
Вижте още:


Изпратете своя коментар за: "Живи барометри-риби и животни"