Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Ден на християнското семействоВъведение Богородично-19 ноември е един от големите вселенски празници. Църквата отбелязва денят, когато тригодишната  Мария, обречена на Бога от престарелите си родители  Йоаким и Анна, била въведена в Йерусалимския храм. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея. С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г.,” Въведение Богородично” се чества и като Ден на християнското семейство и православната   младеж. Семейството е призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях християнските добродетели.

Въведение Богородично попада в   Коледните пости.Макар и  постна трапеза на семейната вечеря трябва да е отрупана с лакомства за децата- истинското богатство на християнското семейство.В миналото българите оставяли масата неразтребена,за да слезе Богородица да похапне и благослови дома и семейството.  На този ден по време на  църковната  служба вярващите приемат Свето причастие.

За покровител на семейството се счита и известеният Чудотворец  Свети Мина. Той  е закрилник  на сираците, жените  и бездомните  и носи здраве на децата,  радост и благополучие на дома. Чества се на 11 ноември. Празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Още за семейството и картички за изпращане:

Благовещение

Голяма Богородица

Именни дни-зимни празници

Игнажден

Ден на християнското семейство-картички

Света София,Вяра,Надежда и Любов

Илинден – картички за имен ден

Петровден , 29 юни , поздравителни картички

Еньовден,празник на билките-картички
Вижте още:


Ден на бащата-рамка от макарони-подарък за татко
Геометрични фигури
Любими стихотворения за Родината
Света София,Вяра,Надежда и Любов
Стихотворения за зимата
Великденски детски игри
Лексикон за деца
Текстове на любими руски детски песнички
Фея на зъбките
Празник на здравния работник
Коледна картичка
Лабиринти
Апликация агънце
Етикети за принтиране
Седмична ученическа програма
Пиленце за великденска украса
Картинки за Оцветяване Виолета
Коледен Пъзел за Отпечатване

Изпратете своя коментар за: "Ден на християнското семейство"