Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Ден на християнското семействоВъведение Богородично-19 ноември е един от големите вселенски празници. Църквата отбелязва денят, когато тригодишната  Мария, обречена на Бога от престарелите си родители  Йоаким и Анна, била въведена в Йерусалимския храм. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея. С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г.,” Въведение Богородично” се чества и като Ден на християнското семейство и православната   младеж. Семейството е призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях християнските добродетели.

Въведение Богородично попада в   Коледните пости.Макар и  постна трапеза на семейната вечеря трябва да е отрупана с лакомства за децата- истинското богатство на християнското семейство.В миналото българите оставяли масата неразтребена,за да слезе Богородица да похапне и благослови дома и семейството.  На този ден по време на  църковната  служба вярващите приемат Свето причастие.

За покровител на семейството се счита и известеният Чудотворец  Свети Мина. Той  е закрилник  на сираците, жените  и бездомните  и носи здраве на децата,  радост и благополучие на дома. Чества се на 11 ноември. Празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Още за семейството и картички за изпращане:

Благовещение

Голяма Богородица

Именни дни-зимни празници

Игнажден

Ден на християнското семейство-картички

Света София,Вяра,Надежда и Любов

Илинден – картички за имен ден

Петровден , 29 юни , поздравителни картички

Еньовден,празник на билките-картички
Вижте още:


ВЕСЕЛИЯТ ТЪКАЧ
Бен 10 – картинки за оцветяване
Първи юни-Ден на детето-картички
Денят на бащата-картички -за изпращане,принтиране и оцветяване
Ден на бащата-подложки за чаши-подарък за татко
Повтори по контура и оцвети
Снежинки
Стихотворения за пролетта
Оцвети по указанията
Есенни картини със сухи листа
Модел на училищен автобус от хартия
Принтирай,изрежи и залепи щастливият автобус
Хобити – картинки за принтиране и оцветяване
Оцвети по числата
Поставка за яйце
Облепени великденски яйца
Лабиринти
Малкият принц – картинки за принтиране и оцветяване

Изпратете своя коментар за: "Ден на християнското семейство"