Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

22 септември-Ден на независимостта на България


По силата на Берлинския договор, България е васално княжество на Османската империя.Макар,че фактически Княжество България провежда независима вътрешна политика, стопанското развитие и международните му отношения са затруднени.

Тридесет години след Освобождението възникват благоприятни външно-политически обстоятелства и княз Фердинанд на 22 септември в църквата „Св.Четиридесет мъченици” обявява независимостта на България и себе си за цар на българите.

В манифеста,подписан от Фердинанд и правителството звучат следните редове:

„…цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.”

Това дело е извършено без съгласието на Великите сили и Турция. Международно признание Царство България получава през април 1909 г.
Вижте още:


ЕКОЛОГИЧНО, ИКОНОМИЧНО, ПРАКТИЧНО
ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА
ИСУС
2 юни-Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
Тъкане на рамка
Коледни песни
Коледни подаръци за деца
Именни дни-зимни празници
Етикети за тетрадки и учебници
Поздравителни картички за новата учебна година
Идеи за новата учебна година
Шаблони за апликации на коледни картички
Родословно дърво
Подарък за Осми март
Великденска украса от хартиени чинии
Коледно Светещо Фенерче
Картинки за Баба Марта
Великденска Украса 3

Изпратете своя коментар за: "22 септември-Ден на независимостта на България"