Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

22 септември-Ден на независимостта на БългарияПо силата на Берлинския договор, България е васално княжество на Османската империя.Макар,че фактически Княжество България провежда независима вътрешна политика, стопанското развитие и международните му отношения са затруднени.

Тридесет години след Освобождението възникват благоприятни външно-политически обстоятелства и княз Фердинанд на 22 септември в църквата „Св.Четиридесет мъченици” обявява независимостта на България и себе си за цар на българите.

В манифеста,подписан от Фердинанд и правителството звучат следните редове:

„…цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.”

Това дело е извършено без съгласието на Великите сили и Турция. Международно признание Царство България получава през април 1909 г.
Вижте още:


ЕКОЛОГИЧНО, ИКОНОМИЧНО, ПРАКТИЧНО
Ден на бащата-подарък за татко
Коледни песни
Поздравителни картички за Коледа и Нова година
Именни дни-зимни празници
Бъдни вечер
Картинки за картички-валентинки
Направете сами мартенички за подарък
Стихотворения за Лазаровден,Цветница и Великден
Часът на земята 2012
Идеи за новата учебна година
Украса за елха
Картичка за Свети Валентин
Стихотворения за Свети Валентин
Рисуване върху личица
Коледна картичка
Витлеемска звезда
Коледно Светещо Фенерче

Изпратете своя коментар за: "22 септември-Ден на независимостта на България"