Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

22 септември-Ден на независимостта на БългарияПо силата на Берлинския договор, България е васално княжество на Османската империя.Макар,че фактически Княжество България провежда независима вътрешна политика, стопанското развитие и международните му отношения са затруднени.

Тридесет години след Освобождението възникват благоприятни външно-политически обстоятелства и княз Фердинанд на 22 септември в църквата „Св.Четиридесет мъченици” обявява независимостта на България и себе си за цар на българите.

В манифеста,подписан от Фердинанд и правителството звучат следните редове:

„…цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.”

Това дело е извършено без съгласието на Великите сили и Турция. Международно признание Царство България получава през април 1909 г.
Вижте още:


Ден на бащата-подарък за татко
Ден на бащата-подложки за чаши-подарък за татко
Петровден , 29 юни , поздравителни картички
Илинден – картички за имен ден
Покани за рожден ден-2
Детски рожден ден-пиратско парти
Ден на християнското семейство
Ден на почит към загиналите в катастрофи-20 ноември
Никулден-поздравителни картички
Поздравителни картички за Коледа и Нова година
ТРЕТИ МАРТ – поздравителни картички
Подаръци за Осми март изненада
1 юни-картинки за оцветяване
Картинки за оцветяване Баба Марта
Маска за Хелоуин
Гримиране за Хелоуин
Красиви Елхички от Хартия
Как да Направим Кристални Украшения за Елха

Изпратете своя коментар за: "22 септември-Ден на независимостта на България"