Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

Кой дълбае пещерите?


В България има много красиви пещери и лятото е най-подходящото време да посетите Леденика,Магурата,Съева дупка и др. А как са се образували те? С един лесен опит може да разберете химичния процес, при който скалите( веществото калциев карбонат) се разтварят.

 • Сложете в малко шишенце калциевия карбонат получен като корица върху варната вода при разтваряне на яйцето в оцет.Добавете вода до средата на шишенцето.
 • В друго шишенце сложете ситно счукани парценца мрамор или бели камъчета (варовик) и черупки от няколко яйца.На тапата  пробийте отвор през, който да минава пластмасова тръбичка. Залейте варовика и черупките с оцет.
 • Пъхнете другия край на тръбичката до дъното на шишенцето с калциевия карбонат. За кратко време той ще се разтвори.
 • Какво става? По тръбичката от второто шишенце след заливането на съдържанието му с оцет преминава въглероден диоксид. Той се разтваря във водата на първото шишенце. Под въздействието на въглеродния диоксид и водата  калциевия карбонат в първото шишенце се променя в друго вещество(кисел калциев карбонат), който е разтворим във вода.
 • Така и в природата под въздействие на водата, в която има въглероден диоксид, варовикът на скалите бавно се разтваря и макар и незабележимо за нас, пещерите с времето стават все по-големи.Вижте още:


Коментари за: "Кой дълбае пещерите?" (2)

 1. стоян написа:

  Търсих формула и начин за получаване на калциев цитрат ипопаднах на този сайт.В интернет намерих два варианта за това.Единият е калциев карбонат и лимонена киселина.Другият калциев хидрооксид и лимонена киселина.Моля ако знаете със сигурност кой начин е правилен да ми пишете

  • Лесно може да получите калциев цитрат като хранителна добавка чрез заливане на яйчени черупки с лимонов сок.Яйчената черупка освен калций съдържа 27 ценни микроелементи като:мед,флуор, желязо, марган,молибден,цинк,силиций, сяра и др.
   Нужни са пресни яйца, които се измиват много добре и яйцата или само черупките се варят 8-10 минути, за да се отстрани проблемът със салмонелата. Черупките се подсушават и смилат или стриват. Получения прах се залива с лимоновия сок.Когато черупчения прах „се стопи”,разтворът е готов за приемане по време на хранене или непосредствено след него.

Изпратете своя коментар за: "Кой дълбае пещерите?"