Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

КУКЛЕН ТЕАТЪР У ДОМАКУКЛЕН ТЕАТЪР У ДОМА

За възпитаващата и развиваща роля на театъра няма нужда да се убеждава, но когато децата са не само зрители , а и изпълнители положителният ефект е многократно по-голям.

  • Големината на сцената(фиг.1) може да се съобрази с размерите на масата,к оято ще използвате.Страничните крила могат да се закрепват за плота на масата със скоби.
  • Най-лесните за изработка кукли представляват изрязани от картон силуети, съответно оцветени и закрепени към дървени пръчки.
  • По-привлекателни са куклите, които се движат от пръстите и дланта на ръката . Големината на куклата зависи от големината на ръката на кукловода(фиг.7). Размера и формата на дрехата (корпуса) на куклата се съобразява и с образа, който тя олицетворява(фиг.8).
  • Най-трудоемко е изработването на главичките на куклите. Започва се с завиването на тръбичка от кадастрон(фиг.2), вътрешният диаметър трябва да позволява свободно влизане на показалеца.Тръбичката се облепва с вестник намокрен в разредено лепило и се оставя да изсъхне(фиг.3).
  • Подготвя се хартията за формоване на главата като се накъсват на дребно салфетки или тоалетна хартия и се заливат с топла вода.Прибавя се малко лепило и се бърка енергично.Когато сместа изстине, се изтисква с ръка и започва облепването на главата(фиг.4).С притискане се оформят носа, челото, устата и т.н.
  • Оформената главичка се нанизва на пръчка (фиг.5) и се оставя да съхне поне едно денонощие.
  • Накрая се оцветява, лакира и  се залепва коса(фиг.6).Вижте още:


БЕЗМОТОРЕН САМОЛЕТ ОТ ОБРЪЧИ
ЖЕНСКИ НАЦИОНАЛНИ КОСТЮМИ
Тъкане на рамка
Коледа-занимавки
Кукли от хартия
Подаръци за Осми март изненада
Етикети за тетрадки и учебници
Направете моливници за подарък на ученици
Лексикон за деца-цветен вариант
Забавна играчка от картон
Облечи хартиените кукли
Направи цветя за мама за 8 март
Облепени великденски яйца
Мъпети от дървени лъжици
Тиранозавър модел от картон
Конче от картон
Апликация агънце
Картонена играчка - вещица

Изпратете своя коментар за: "КУКЛЕН ТЕАТЪР У ДОМА"