Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

КУКЛЕН ТЕАТЪР У ДОМА


КУКЛЕН ТЕАТЪР У ДОМА

За възпитаващата и развиваща роля на театъра няма нужда да се убеждава, но когато децата са не само зрители , а и изпълнители положителният ефект е многократно по-голям.

  • Големината на сцената(фиг.1) може да се съобрази с размерите на масата,к оято ще използвате.Страничните крила могат да се закрепват за плота на масата със скоби.
  • Най-лесните за изработка кукли представляват изрязани от картон силуети, съответно оцветени и закрепени към дървени пръчки.
  • По-привлекателни са куклите, които се движат от пръстите и дланта на ръката . Големината на куклата зависи от големината на ръката на кукловода(фиг.7). Размера и формата на дрехата (корпуса) на куклата се съобразява и с образа, който тя олицетворява(фиг.8).
  • Най-трудоемко е изработването на главичките на куклите. Започва се с завиването на тръбичка от кадастрон(фиг.2), вътрешният диаметър трябва да позволява свободно влизане на показалеца.Тръбичката се облепва с вестник намокрен в разредено лепило и се оставя да изсъхне(фиг.3).
  • Подготвя се хартията за формоване на главата като се накъсват на дребно салфетки или тоалетна хартия и се заливат с топла вода.Прибавя се малко лепило и се бърка енергично.Когато сместа изстине, се изтисква с ръка и започва облепването на главата(фиг.4).С притискане се оформят носа, челото, устата и т.н.
  • Оформената главичка се нанизва на пръчка (фиг.5) и се оставя да съхне поне едно денонощие.
  • Накрая се оцветява, лакира и  се залепва коса(фиг.6).Вижте още:


МИШЛЕ ЗА КУКЛЕН ТЕАТЪР
ЗА 10 МИНУТИ -ОТ СТАРО-НОВО
ЕКОЛОГИЧНО,ИКОНОМИЧНО,ПРАКТИЧНО
Първи юни-Ден на детето-картички
Етикети за тетрадки и учебници-принтирай!
Детски рожден ден-пиратско парти
Картинки от пластилин
Танграм-главоблъсканица с картонени фигури
Въздушен аквариум
Подложка за чаша
Изработване на пиленце с квилинг
Вази от шишета
Апликиране с геометрични фигури
Птички от рула от тоалетна хартия
Летни занимавки за деца
За новата учебна година
Лесни Играчки от Щипки за Пране
Как да изплетем гривна на приятелството?

Изпратете своя коментар за: "КУКЛЕН ТЕАТЪР У ДОМА"