Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра

ПОДВОДНИЦА В БУТИЛКАИскате ли да се чувсвате като „морски вълк“ и да управлявате подводница? Ако да-направете си.Лесно и забавно е.

Необходими материали:

1 еднолитрово шише със завиваща се капачка от минерална вода, пълнител от химикалка, пластилин.

Изпълнение:

  • Напълнете шишето с вода до върха.
  • Сложете малко парче пластилин на върха на пълнителя.
  • Бавно пуснете пълнителя с пластилина надолу в шишето.Навън ще излезе малко вода.
  • Ако пълнителя потъне към дъното, извадете го и отнемете малко от пластилина.Ако стърчи извън шишето, извадете го и прибавете малко пластилин.
  • Завийте капачката на шишето.
  • Сега може да управлявате пълнителя като подводница, която ту се спуска надълбоко в морето, ту се издига. Когато завиете стегнато капачката , подводницата потъва. Когато отпуснете, подводницата се издига .
  • Причина за явлението е плътността на въздушните мехурчета в пълнителя.Когато затягаме капачката ,те се уплътняват(стават по-малки) спрямо заобикалящата ги вода,затова тогава подводницата потъва.Когато отпускаме капачката,те стават по-големи, плътността им спрямо водата намалява и пълнителят (подводницата) се издига.
  • Същият опит можеш да направиш като в бутилката пуснеш вместо пълнител изрязана от кора на портокал подводница.Тъй като жълтата част на кората е по-тежка от бялата, подводницата ще плава изправена. В истинските подводници, ролята на мехурчетата въздух изпълняват цистерните за главния баласт.При гмуркане на подводницата в тях постъпва нужното количество вода, при издигане водата се изхвърля с помощта на сгъстен въздух.Вижте още:


БАТЕРИИ ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
ЗАХАРНИ КРИСТАЛИ
ВУЛКАН В БУТИЛКА
Живи барометри-птици
Оптични илюзии
Подвижна игра-докоснете лентите
Живи барометри-риби и животни
Есенни картини със сухи листа
Принтирай,изрежи и залепи щастливият автобус
Играчки за елха
Свържете кръгчетата
Изненади за Свети Валентин
Главоблъсканица с кутия
Главоблъсканица с обикновени дроби
Коледна картичка
Главоблъсканица за деца
Какви играчки да направим от празни пластмасови бутилки?
Дядо Коледа от Картон

Изпратете своя коментар за: "ПОДВОДНИЦА В БУТИЛКА"